top of page

Arjantin ve Patagonya Gezi Notları

Güzelliklerin diyarı; Arjantin, Patagonya ve Fin Del Mundo

Bariloche, 21.01.2016: Arjantini daha öncede görmüştüm. Patagonya bölgesine inmemiştim. Arjantinin patagonya gölgesindeki giriş şehri Bariloche. Şilinin puerto varas şehrinden Cruz Del Sur otobüs firması ile sabah 8:50'de Barilocheye hareket ettik.


12:30 da Şili sınırına geldik 45 dakika inmeden otobüsün içinde bekletildik, valiz araması olmadan 8 no'lu gişeden çıkışları alıp arjantin gümrüğüne hareket ettik. Yaklaşık 40 dakika sonra gümrüğe geldik, aradaki ormanlık alan tarafsız bölgeymiş Burada bir saat bekletildik, ardından önce ANGOSTURA kasabasına geldik, buradan 6:00'da Bariloche şehrine geldik.


Terminalden şehir içi otobüsü ile 15 dakika sürede Centroya geldik. Av San Martin De Hotel Barisloche fiyatı sorduğumuzda geceliği 70 Dolar civarında bir rakam tutuyordu. Bizi Hostel yoğunluğunun fazla olduğu SALTA sokağına yönlendirdiler, sokaktaki 6 adet Hostelin hepsi hınca hınç doluydu. Morales caddesinde No: 446'da Hotel VENEZEİA 690 PS, yaklaşık 50 Dolara geceliğine anlaştık. 1 Dolar o dönem 13,80 Pezo idi.


Burası Şili'ye kıyasla daha pahalı. Biz buranın tam sezonunda geldiğimizden aşırı pahallılığı kabul etmiş olduk. Bariloce çok güzel bir şehir, aynı zamanda göller bölgesinde. Restorantlar çok pahallı basit bir yemek 13 Dolar civarında, ABD, Kanada, Avrupalı, Avustralyalılara pahalı gelmiyor fakat Türk lirası değer kaybettiği için bize pahalı gelmişti. Barilochede şehir otobüslerine binmek için kart almak gerekli, 3 firma mevcut genelde turistler Santa FE ve LAS Gurutas firmalarını tercih ediyorlar.


1. Santa FE: Hava alanı, otogar, gezilecek yerler ve şehir içinde kullanılıyor, SUBE veya Unfuruto en Marcha kartı ile biniliyor.


2. Gurutas: Şehir içi ve çevresi, otogar rotası bulunuyor, kendi özel kartının alınması lazım. Biz Unfuruto en Marcha kartını aldık 100 PS yaklaşık 6.5 Dolar. Bariloche haritasını iyi inceleyin, otobüs hatlarının güzergahlarına kadar ayrıntılar var. Line 20 rotasına gitmek için 20 No'lu, Santa Fe otobüsüne binip 25 km göl kenarında giderek ünlü Liao Liao oteline geldik, etrafı ve oteli gezdik, aynı otobüsle geri döndük. Santa FE ile gidilen 4.5 km'lık telefirik ile dağa çıkabiliyorsunuz. Line 40 ile buranın en büyük ve en ucuz Mall olan Chan Go Mas'a gittik. Mitre caddesindeki Turisur turizm firmasından koyları ve otobüslerin gitmediği yerleri görmek için kişi başı 235 PS yaklaşık 20 Dolar karşılığı Circuito Chico (Sirkuto Çiko) turunu aldık. Turdan çok memnun kaldık ferdi olarak göremeyeceğimiz çok güzel manzaralı ve ilginç yerleri gördük. Bariloce şehrinin etrafını gezerseniz unutamayacağınız yerler görme şansınız oluyor.


El Calafate, 26.01.2016: Bariloche, El Calafate arasında sadece bir otobüs firması çalışıyor -Marga/ Taqsa arası yol 28 saat sürüyor. Kişi başı 2180PS, yaklaşık 160 Dolar. Saat ve fiyat oldukça pahalı gelmiş olsa da "mecburen hava yolunu deneyelim" dedik.


Barisloche – El Calafate, El Calafate – Usuhaia iki kişi tek gidiş, Aerolinea hava yollarına toplam 662 Dolar ödedik. Daha önce Usuhaia – Barisloche uçak biletlerini almıştık. İki kişi tek dönüş 255 Dolar. Sabah 72 No'lu Santa Fe otobüsü ile bariloche hava alanına geldik. Aerolineas, FL 1690 No'lu uçağı ile 1 saat 45 dakika'da El Calafate'ye indik. El Calafate hava alanı ile şehir arası 23 km, otobüs çalışmıyor. VES adlı bir firma kişi başı 120 PS yaklaşık 20 Dolar ücret mükabilinde otele kadar getiriyor. Hostel Glaciar Perito Moreno (Calle 814 no:72) şehire 1,5 km uzaklıkta, servis bulunmuyor, belediye otobüsü yok, kahvaltı yok, odalar rahat, Wifi var, ısınma iyi ,mutfak bulunuyor, 3 geceliğine 2 kişilik odaya 2830 PS yaklaşık 206 Dolar ödedik.


Şehri gezdik küçük şirin bir kasaba Ekonomia adında bir marketi var, geliri turizm, güzel alışveriş mağazaları ve restorantları var. Pahallı bir kasaba. Hostel'e taksi ile döndük, 45 PS, 4 Dolar.


28 Ocak sabahı Always Glaciers firmasından Graciar Perito Moreno buzuluna gitmek için tur satın aldık. Katamaran gezisi dahil kişi başı 650 + 260 PS Nationalpark giriş ücreti toplamda 75 Dolar. Sabah 8:00'de otobüs bizi hostelden aldı, 80 km yolun 50 km park girişine kadar 30 km parkın içinden gidiliyor. Paque Nacional Los Glaciares çok büyük bir alan ve dünya mirası olarak kabul edilmiş. Park giriş üçretini park girişinde otobüsün içinde alıyorlar. Panoromik fotoğraflar çekebileceğimiz teras denilen yere geldik, buradan direk olarak Katamarana gittik. Buzulların 50 m kadar yanına yaklaştık muhteşem bir olay, Moreno buzulu 34 km uzunluğunda, 5 km genişliğinde, su seviyesinden 50 m yüksekliğinde, dünyanın tek erimeyen ve yılda 1 cm uzayan tek buzul ünvanını taşıyor. Moreno buzulu dünyanın 3. tatlı su havzasıdır. Buzuldan irili ufaklı kopmalar oluyor korkunç bir gürleme ile suya düşüp küçük tusunamiler oluşturuyor. Buna Calving deniyormuş. Katamaran turundan sonra teraslara geldik, serbest zamanda kilometreleri bulan teraslardan buzulu seyredip fotoğraflar çektik, muhteşemdi. Buraya gelirken yanınıza yiyecek, içecek ve çöp torbası almayı unutmayın.


Ushuaia, 29.01.2016: Arjantin Air yolcunun tamamı binince kalkış saatini beklemeden havalanıyor, 02:05'te kalkacak uçak iki sefer parmakla sayıldıktan sonra 01:45 te havalandı. Sert türbülanslı bir uçuştan sonra dünyanın sonuna Ushuaia indik. Hava alanı şehre yakın sadece taksi çalışıyor, 100 PS, 7 Dolar tutuyor. Bizim Hostel 25 de Mayo Av, Riviera Fuequina Apartmens, 45 metrekare zevkli döşenmiş, ısınma sistemi içinde mutfaklı, liman manzarasına hakim bir apart hotel. 3 geceliği 306 Dolar, yaklaşık 4165 PS. Dünyanın sonuna gelmenin bedeli biraz farklı oluyor. Usuhaia çok bakımlı bir şehir değil, ana caddesi San Marti hayat orada geçiyor. Buraya dünyanın son toprağını görmeye gelen idealist gezginler ve yaşlı turistler geliyor. Kral yengeç yemeye gittik. 400 gr, civarında 20 Dolar. Sabah 10:00'da hapishaneden müzeye dönüştürülen Museo Presidio gittik. ( San Martin caddesinin sonunda soldan Yagasen caddesi bayırına çıkarken yunus heykellerini geçince sağda) Giriş 200 PS, 17 Dolar. Değer mi diye sorarsanız değmez.


Aynı bilet iki gün geçerli. Parque National sadece minibüsler çalışıyor. 24 km yol 300 PS, 25 Dolar. Parka giriş 170 PS, 15 Dolar. Park içindeki trenle gezmek 500 PS, 45 Dolar. Türkçesi tam bir soygun mekanizması.


Sahil caddesi olan Av Maipu dolaştık. San Martin caddesinde karşılıklı iki tane büyük, Duty Free var, ayrıca büyük bir Casino(Kumarhane) mevcut. Paril La adında kömürde bütün kuzu çeviren restorantlar var. Porsiyonu 290 PS, 25 Dolar civarı. 1. Canal Bangle turu: 850 PS 70 Dolar. Botlarla gidiliyor, dünyanın sonundaki fener, deniz aslanları, penguenler ve Isla Bridges görülüyor. Soğuk oluyor yanınıza yağmurluk, yiyecek içecek alın. (Bangle turunda görülen fener dünyanın sonundaki gerçek fener değildir, Şili sınırları içindeki fener en uçtaki fenerdir.) 2. Parque National (Tierra Del Fuego) sahilden benzin istasyonunun yanından kalkan minibüslerle gidiliyor. Park içinde çeşitli yerlerde haritalar mevcut bu haritalar üzerinde gidebileceğiniz parkurlar ve uzunlukları gösteriliyor. Kısa parkur 1800 mt, uzun parkur 5 km'ye kadar olabiliyor. Ahşap iskelelerde ve iskele korkuluklarında panorama fotoğraflar çekiliyor. THY çalışan arkadaşlar Kuanip caddesindeki Çinlilere ait Kokka Apartments Hotelde, dublex katlı dört kişinin kalmasına müsait tam donanımlı, şehir merkezine 1.5 km uzaklıkta bu yerde geceliği 100 Dolara kalmışlar.


Usuhaia - El Calafate Barisloche, 01.02.0216: Uçağımız Usuhaia'dan 14:15'te kalktı, El Calafate uğramalı Barisloche'ye gittik. Bu gece Barisloche'de kalıp ertesi sabah Şili'nin Osorno şehrine geçtik. Barisloche hava alanından şehire giden taksiler 250 PS yaklaşık 23 Dolar gidiyor. Otobüsler 12 PS, 1 Dolar gidiyor. Venezia otele yorgun varmıştık. Sabah 10:00'da Şili'nin Osorno kentine geçtik. Arjantin Patagonya'sında her şey dahil günde 163 Dolar ile ancak geçinebildik.

9 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page