top of page

Güzelliğin Anavatanı: Arjantin Gezi Notları

Arjantin, resmi adıyla Arjantin Cumhuriyeti topraklarının büyük bölümü Güney Amerika kıtasının güneyini kaplayan Güney Konisi’nde yer alan ülke. Arjantin 2.791.810 kilometrekare'lik toplam yüz ölçümü ile Güney Amerika'da ikinci, dünyada ise en büyük sekizinci ülkedir. Kuzeyde Bolivya ve Paraguay, kuzeydoğuda Brezilya, batıda Şili, doğuda ise Uruguay komşusudur. Güneyini Drake Boğazı, batısını And Dağları ve doğusunu Atlas Okyanusu çevreler.

Arjantin, resmi adıyla Arjantin Cumhuriyeti topraklarının büyük bölümü Güney Amerika kıtasının güneyini kaplayan Güney Konisi’nde yer alan ülke. Arjantin 2.791.810 kilometrekare'lik toplam yüz ölçümü ile Güney Amerika'da ikinci, dünyada ise en büyük sekizinci ülkedir. Kuzeyde Bolivya ve Paraguay, kuzeydoğuda Brezilya, batıda Şili, doğuda ise Uruguay komşusudur. Güneyini Drake Boğazı, batısını And Dağları ve doğusunu Atlas Okyanusu çevreler.

21.01.2016, Patagonya, Bariloche: Arjantini daha öncede görmüştüm. Patagonya bölgesine inmemiştim. Arjantin'in Patagonya gölgesindeki giriş şehri Bariloche. Şili'nin Puerto Varas şehrinden Cruz del Sur otobüs firması ile sabah 8:50'de Barilocheye hareket ettik. 12:30'da Şili sınırına geldik. 45 dakika inmeden otobüsün içinde bekletildik, valiz araması olmadan 8 no'lu gişeden çıkışları alıp, Arjantin gümrüğüne hareket ettik. 40 dakika sonra gümrüğe geldik, aradaki ormanlık alan tarafsız bölgeymiş. Burada bir saat bekletildik, ardından hareket ettik, önce Angostura kasabasına geldik, buradan akşam 6:00'da Bariloche şehrine geldik.


Terminalden şehir içi otobüsü ile 15 dakikada Centroya geldik. Av San Martin De Hotel Barisloche için fiyat sorduk geceliği 70 dolar dediler .Bizi hostalların yoğun olduğu Salta sokağına yönlendirdi, sokaktaki 6 adet Hostelin hepsi doluydu. Morales caddesinde no:446 da hotel Veneziea 690 ps-153tl-50$ geceliğine anlaştık. Burası Şiliden pahalı çıktı. Biz buranın tam sezonunda geldiğimizden aşırı pahalılığı kabul etmiş olduk. Bariloce çok güzel bir şehir, aynı zamanda göller bölgesinde. Restoranlar çok pahalı basit bir yemek 13$ civarında, ABD, Kanada, Avrupalılara, Avustralyalılara pahalı gelmiyor, bizde dolar pahalı olunca fiyatlar anormalleşti. Barilochede şehir otobüslerine binmek için kart almak gerekli, 3 firma mevcut genelde turistler Santa Fe ve Las Gurutas firmalarını kullanıyorlar.

  1. Santa Fe: Hava alanı, otogar gezilecek yerler ve şehir içinde kullanılıyor, SUBE veya UNFUTURO EN MARCHA kartı ile biniliyor.

  2. Gurutas: Şehir içi ve çevresi, otogar rotası bulunuyor ,kendi özel kartının alınması lazım.

Biz U En Marcha kartını aldık 100ps-20tl-6,5$. Bariloche haritasını iyi inceleyin. Otobüs hatlarının güzergahlarına kadar ayrıntılar var. Line 20 rotasına gitmek için 20 nolu, Santa Fe otobüsüne binip 25km göl kenarında giderek ünlü LIAO LIAO oteline geldik, etrafı ve oteli gezdik, aynı otobüsle geri döndük.


Santa Fe ile gidilen km 4,5 ta teleferik ile dağa çıkabiliyorsunuz. Line 40 ile buranın en büyük ve en ucuz AVM olan CHAN GO MAS gittik .Mitre caddesindeki TURISUR turizm firmasından koyları ve otobüslerin gitmediği yerleri görmek için kişi başı 235pz-60tl-20$ karşılığı Circuito Chico(Sirkuto Çiko) turunu aldık. Turdan çok memnun kaldık ferdi olarak göremeyeceğimiz çok güzel manzaralı ve ilginç yerleri gördük. Bariloce şehrinin etrafını gezerseniz unutamayacağınız yerler görürsünüz. El Calafate nasıl gideceğimizi tasarlamaya çalışıyoruz.


26.01.2016, El Calafate Bariloche: El Calafate arasında sadece bir otobüs firması çalışıyor -MARGA/TAQSA, yol 28 saat sürüyor, kişi başı 2180ps-475tl-160$. Saat ve fiyat karşısında çılgına-döndük. Mecburen hava yolunu deneyelim dedik. Barisloche – El calafate, El Calafate – Usuhaia iki kişi tek gidiş, Aerolinea hava yollarına toplam 662$ ödedik. Daha önce USUHAİA – BARİSLOCHE uçak biletlerini almıştık. İki kişi tek dönüş 255$. Sabah 72 nolu Santa Fe otobüsü ile Bariloche hava alanına geldik. Aerolineas'ın FL 1690 nolu uçağı ile 1 saat 45 dakikada El Calafateye indik. El Calafate hava alanı ile şehir- arası 23 km, otobüs çalışmıyor. VES adlı bir firma kişi başı 120 ps-60 tl-20 $ otele kadar- getiriyor. Hostel GLACİAR PERİTO MORENO (calle 814 no:72) şehre 1,5 km uzak, servis yok, belediye otobüsü yok, kahvaltı yok, odalar rahat, WIFI, ısınma, mutfak var, 3 geceliğine 2 kişilik odaya 2830 ps-600 tl-206 $ ödedik.


Şehri gezdik küçük şirin bir kasaba Ekonomia adında bir marketi var, geliri turizm, güzel alışveriş mağazaları ve restoranları var. Pahalı bir kasaba. Hostele taksi ile döndük,45 ps-12 tl-4 $. 28 ocak sabahı ALWAYS GLACİERS firmasından Graciar Perito Moreno buzuluna gitmek için tur satın aldık. Katamaran gezisi dahil kişi başı 650 ps+260 PS National Park girişi =910 ps-220 tl-75 $. Sabah 8 de otobüs bizi Hostelden aldı, 80km yolun 50km park girişine kadar 30 km parkın içinden gidiliyor. Paque Nacional Los Glaciares çok büyük bir alan ve dünya mirası olarak kabul edilmiş. Park giriş ücretini park girişinde otobüsün içinde alıyorlar. Panoramik resimler çekebileceğimiz teras denilen yere geldik ,buradan direk olarak Katamarana gittik. Buzulların 50m kadar yanına yaklaştık muhteşem bir olay, Moreno buzulu 34 km uzunluğunda,5 km genişliğinde, su seviyesinden 50m yüksekliğinde, dünyanın tek erimeyen ve yılda 1cm uzayan tek buzul unvanını taşıyor. Moreno buzulu dünyanın 3. tatlı su havzasıdır. Buzuldan irili ufaklı kopmalar oluyor korkunç bir gürleme ile suya düşüp küçük Tusunamiler oluşturuyor, buna Calving deniyormuş. Katamaran turundan sonra teraslara geldik serbest zamanda kilometreleri bulan teraslardan buzulu seyredip resimler çektik muhteşemdi. Buraya gelirken yanınıza yiyecek, içecek ve çöp torbası alın.


Ushuai, 29.01.2016: Arjantin Air yolcunun tamamı binince kalkış saatini beklemeden havalanıyor, 2,05 te kalkacak uçak iki sefer parmakla sayıldıktan sonra 1,45 te havalandı. Sert türbülanslı bir uçuştan sonra dünyanın sonuna USHUAİA indik. Hava alanı şehre yakın sadece taksi çalışıyor 100 ps-20 tl-7 $ tutuyor. Bizim Hostel 25 de mayo av, Riviera Fuequina Apartmens, 45 metrekare zevkli döşenmiş, ısınma sistami içinde mutfaklı, liman manzarasına hakim bir apart hotel. 3 ,geceliği 306 $ - 900 TL- 4165 ps.


Dünyanın sonuna gelmenin bedeli biraz farklı oluyor. Usuhaia çok bakımlı bir şehir değil ana caddesi san Marti hayat orada geçiyor. Buraya dünyanın son toprağını görmeye gelen idalist gezginler ve yaşlı turistler geliyor. Kral yengeç yemeye gittik. 400 gr, civarında 20 dolar ödedim. Sabah 10 da hapishaneden müzeye dönüştürülen Museo Presidio gittik. (San Martin caddesinin sonunda soldan Yagasen caddesi bayırına çıkarken yunus heykellerini geçince sağda). Giriş 200 ps-50 tl-17 $. Değer mi değmez, aynı bilet iki gün geçerli. Parque National sadece minibüsler çalışıyor 24 km yol 300ps-75 tl- 25 $. Parka giriş 170 ps – 40 tl – 15 $. Park içindeki trenle gezmek 500ps – 125 tl 45 $, Türkçesi tam bir soygun mekanizması. Sahil caddesi olan Av Maipu dolaştık. San martin caddesinde karşılıklı iki tane büyük , Duty free var, ayrıca büyük bir Casino (kumarhane) mevcud. Paril la denen kömürde bütün kuzu çeviren restorantlar var,porsiyonu 290ps – 70 tl- 25 $ civarı.


  1. Canal Bangle turu – 850ps – 200tl – 70 $, botlarla gidiliyor, dünyanın sonundaki fener, deniz aslanları, penguenler ve ısla Bridges görülüyor. Soğuk oluyor yanınıza yağmurluk, yiyecek içecek alın.(Bangle turunda görülen fener dünyanın sonundaki gerçek fener değildir, Şili sınırları içindeki fener en uçtaki fenerdir.)

  2. Parque national (Tierra Del Fuego) sahilden benzin istasyonunun yanından kalkan minibüslerle gidiliyor .Park içinde çeşitli yerlerde haritalar mevcut bu haritalar üzerinde gidebileceğiniz parkurlar ve uzunlukları gösteriliyor. Kısa parkur 1800m,uzun parkur 5 km ye kadar olabiliyor. Ahşap iskelelerde ve iskele korkuluklarında panoramik resimler çekiliyor. THY çalışan arkadaşlar Kuanip caddesindeki Çinlilere ait KOKKA Apartmens hotelde, Dublex katlı dört kişinin kalmasına müsait tam donanımlı, şehir merkezine 1.5 km, uzaklıkta bu yerde geceliği 100 $ kalmışlar.

Usuhaia-El Calafate-Barisloche, 01.02.0216: Uçağımız Usuhaia dan 14:15'te kalktı, El Calafate uğramalı Barisloche'ye gidiyoruz. Bu gece Barisloche'de kalıp, ertesi sabah Şilinin Osorno şehrine geçeceğiz. Barisloche hava alanından şehre taksiler 250 p-65 tl-23 $ gidiyor. Otobüsler 12 ps-3 tl-1 $ gidiyor. Venezia otele yorgun vardık. Sabah 10:00'da Şilinin Osorno kentine geçtik. Arjantin patagonyasında herşey dahil günde 163 $ ile ancak tutuna bildik.


45 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page