top of page

Uzun İnce Bir Yol: Şili Gezi Notları

Şili, resmi adıyla Şili Cumhuriyeti, Güney Amerika'da bir ülkedir. Doğuda And Dağları ile batıda Büyük Okyanus arasında ince uzun bir şerit şeklindedir. Yüz ölçümü 756.096 km²'dir ve nüfusu 17,5 milyondur. Başkenti ve en büyük şehri Santiago, resmi dili İspanyolcadır.

Sabah 5'te Lapaz otobüs terminaline taksi ile 20 blv ödeyerek geldik. Otobüsler dolu olduğundan cali firmasından sabah 5:40 arabasına kişi başı 200 blv ödedik.


Şili'nin arıca şehrine bilet aldık. Otobüs zamanında kalktı.Yol boyunca manzara muhteşem ve korkutucuydu. Kaza yapmış araçları ibret olsun diye kaza yaptıkları yerlerde bırakmışlar. Sınırda bir form doldurduk önce Bolivya'dan çıkış aldık, sonra otobüse bilip sadece 5m gidip valizlerle birlikte Şili gümrüğünde sıraya girdik. Köpek koklamasından sonra mühür vurulup valizi alıp X-ray dan geçiriyorsunuz. Benim sırt çantamda 2 elma, üzüm, peynir tespit ettiler ve çöpe attılar.


Arıca: 122. yurtdışına çıkışım, 67. ülkem Şili. Sonuçta 9 saatte Arıca'ya vardık. Arıcada sırt sırta vermiş 2 terminal var, biz iç hat terminaline geldik. Arıca da taksi dolmuşlar var, terminal Centro 500 peso=0,70 $ ödedik. Centro da Hostal DON GENARO geldik. Kahvaltısız geceliği 20.000 peso, 28 $.


Şili diğer ülkelere göre pahalı. Araç trafiğine kapalı olan 21 mayo caddesinde Schopdog Restorantta 2 porsiyon bonfile 900 PS, 13 $ ödedik. Aynı caddenin sonunda Res Nasyonal No: 501 solda büyük marketler var ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Arıca modern ve güzel bir şehir. (Sınırlar hayatları karartıp, hayat veren çizgilerdir.)


Colon caddesinin yamacında gemi şeklindeki Meryem Ana heykeline çıktık, biraz daha dik yamaç çıkarsanız tepedeki İsa heykeline ulaşır ardından Arıca şehrini tepeden seyredersiniz. Yine 21 Mayo caddesinin sonlarında Paris AVM ve altında süper market var. Paris AVM karşısında Johnson mağazası var. Mayolarınızı giyip liman caddesinden bir midibüse binip 400 PS ödedik.


Playa El Lavcho denize girebilirsiniz. Şemsiye ve bir koltuk kiraladık, 300 ps, 4 $ ödedik. Oradan yürüyerek 500m ilerdeki Playa La Lisera plajına gittik, tam bir panayır havası piknik yeri vur patlasın havasında eğleniyorlar. Pazar günleri Gral Jose Vela Squez caddesinde Feria Dominical pazarı kuruluyor, biz su ısıtıcısı aldık 4500ps, 6$ ödedik. Limanda yüzen dev deniz aslanları (LOBO DE MAR) gördük. İnanamadık 200-300-500kg olanları var dediler. Pelikanlarla balık kapma savaşı yapıyorlar. Limanda La Costa Restorantta Reinata Fria balığının kızartmasını yedik, bol ve lezzetliydi iki kişi 12000 ps, 8 $ ödedik. Ana yoldan 12 Nolu midibüse binip Playa Chinc Horro (çincoro) gidip gezdik. Otelin üst sokağından 8 Nolu midibüse binerek terminale geldik. Turbus otobüs firmasından iki kişi 12800 ps, 19 $ ödeyerek Iqu Ique (iki iki) şehrine bilet aldık.


Iqu Ique: Hostal Catedrale taksi ile gittik. (Av. Obispo lable no:253) Güzel bir yer şehrin ana caddesine çok yakın, geceliği kahvaltı dahil 28000 ps, 39 $ ödedik. Paris Mall ve Johnson markete 50m, plaza de Armas meydanına 150m. Hemen tavsiye üzerine Zofri (Sofri) Mall, taksi dolmuş ile kişi başı 600 ps, 0.90 Cent ödeyerek gittik. Çok büyük bir yer açık ve kapalı alanları var ne arasanız mevcut. Restoran bölümünde Dal Fredo büfeden bizon bifteği, pilav, püre aldım 408gr geldi. 3060 ps, 5 $ ödedik, midibüs ile döndük, 450ps, 0.40 Cent ödedik.


Sabah sıcak su olmadığından hostel den ayrıldık, 4 blog ilerde Hotel Costa Azul 20000 ps, 30 $,yeni hotelin kahvaltısı daha güzel. Camında Jumbo yazan minibüs ile güney sahilindeki jumbo markete gittik, hemen yanında lider hiper market var, glütensiz ekmek aldım. Oradan 200m yürüyerek güney sahiline indik, sörf denizi, dalgalar çok yüksek. Limanda bulunan gerçeğinin tıpa tıp aynısı olan Esmeralda kalyonunu kişi başı 3000 ps, 4$ karşılığında rehber eşliğinde gezdik. Esmeralda gemisinin baş kısmının 50m ilerisinde Comedores El Rincon, Restoran alanına girdik, La Pica Dela MariaRestorantta REİNATA balığı yedik, kılçıksız ve lezzetli bir balık.


Restoranttan 30m ilerde balık tezgahlarının arkasında dev deniz aslanları yolda yemek bekliyorlardı. İki alman turist ile sohbet ettik. Galapagos adasında bile böyle büyük deniz aslanı görmemişler. Plaza de Armas caddesinin sonuna kadar yürüdük (La Bugambillas) Playa Norte sahiline geldik, oradan da 2.5-3 km yürüyüp Playa de Sur sahiline geldik (playa cavancha). Çok güzel dizayn edilmiş sahil şeridi. Hilton otelin yanından Jumbo markete gittik. Güney sahilinin üst kısmında penin sula semtinde kaliteli ve lüks yerlerden Wagon restorantta Şilili dostlarımızla yemek yedik.


La Serena: Ramos cholele otobüs şirketinden la serena şehrine 8 ocak akşamına kişi başı 30000 ps, 45 $ bilet aldık. Rahat bir yolculuk sonunda 17.5 saatte la Serena'ya geldik. Terminalden taksi ile yer ayırttığımız, Recidencial las carrera hostele geldik. 3000 ps,4 $ ödedik. Bahçeli eski bir yapı Erna hanım yönetiyor. Fransada yaşamış kültürlü hoş görülü bir bayan, mutfağını kullandık. Ortak banyolu oda geceliği 20000, 27 $ için kahvaltı dahil anlaştık. (Av. Colon no:318.tlf o 51 2 213 848) 200m aşağımızda lider süpermarket, 300m ilerimizde Plaza de Armas var.


Lider marketin üst katındaki restorantlarda karnımızı doyurduk. 3 porsiyon salatalı, patatesli, havuç, bezelyeli tavuk yedik. 6000 ps-24 tl-8 $. Plaza de Armas ve yan caddeleri dolaştık, şehir meydanı olarak güzel bir alan. Kaldırımlar anayoldan çiçeklerle ayrılmış, tam bizim ülkemize uygun!


En ucuz meyve tüysüz şeftali kg 4000 ps, 1.30 $. Lider Mall doğru yürüdük, mall gelmeden önce La Serena Der mal Faro Playa levhasından karşıya geçtik. Kollektivo taksiye binip Faro plajına gittik. 400 ps-1,60 krş-0.60 $ ödedik. Plaj epey kalabalıktı, biz de güneşlendik, kaleyi gezdik, taksi ile Francisco bulvarının, Plaza de Armas ile kesiştiği, sol köşede bulunan hotel Azur'un karşısında indik şehrin merkezlerinden biri olan U marketin olduğu alışveriş ve restoranlar merkezi la Recova meydanını gezdik ve Restorant el Mercado da yemek yedik. Burası halkın yediği temiz, güzel ve hesaplı bir yer. Biz 2 porsiyon pescadas merloza-agreg balığı yedik, 7200 ps-29 tl-10 $ ödedik. Restoranttan deniz tarafına yürürseniz (artura prat) parque japones parkını 1000ps-4tl-1$ karşılığı ziyaret edebilirsiniz. Parkın karşısında üçretsiz gezilebilen basit bir hayvanat bahçesi bulunuyor. Ayrıca otobüs terminalinin yanında çok büyük marketler ve alışveriş merkezleri var. (jumbo-paris-gibi) İki gün yeterli.


Santiago. 11.01.2016: La serenadan sabah 11 de CIK tur otobüsü ile 6 saatte güzel bir yolculukla şilinin başkenti Santiagoya geldik, kişi başı 10.000 ps-40 tl-15 $ ödedik. Terminalin hemen dışında Istacion Central metro istasyonu var. 2 aktarma ile Plaza de Armas meydanına geldik. Aynı adı taşıyan hostelimiz Compania no:960 apartmanının 6. katında daire 607 de bulunuyordu. (www.plazadearmashostel.com)


Odamız 16m, banyomuz 6m,salonumuz 40m,balkonumuz 45m bütün meydana hakim bir konumdaydı. Geceliği kahvaltı dahil 24000 ps-96 tl-32 $ idi. Hostelin girişi restorantlar sokağından ulaşılabiliyordu. Meydanın sağ ve sol caddeleri araç trafiğine kapalı çok hareketli caddeler. Sabah Paseo Ahumada caddesinin sonuna Av Libertador caddesine yürüdük, etrafı tanımaya çalıştık. Santiago şehir içi taşımacılığında BİP cart alırsanız rahat edersiniz. Bip cart deposit 1500 ps-6 tl-2 $ içine İstanbul kart gibi yükleme yapıyorsunuz.


Aynı gün Patio Bellavista restorant ve eğlence merkezine gideceğiz. P.d. Armas meydanının sağındaki cadde olan Merced AV'yi takip ederek Parque Forestal'a geldik, parkın sonunda sol tarafta nehir üzerindeki Piononu köprüsünden geçip 200m yürüyünce, sağda Patio göreceksiniz ve buraya hava karadıktan sonra gelmeye çalışın, yolun sonlarına yürürseniz sokak meyhanelerini görürsünüz. Bu yolun sonunda ünlü Cerro San Cristobal tepesi var. Yürüyerek çıkarsanız ücretsiz, biz finükilerle çıkıp indik 1500 ps-6 tl-2 $ ödersiniz. Tepede daha çok dini figürler ve ayinler ile ilgili heykel ve yapılar var. Yine Merced caddesi üzerindeki lider Mall dan ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Meydanın karşısındaki saatli kule istikametine Av Puente caddesinde 300m yürürseniz Mercado Central (LA VEGA) varırsınız, burada restorantlar, manavlar, kasaplar, peynirciler bulunur. En ucuz meyve sebzeyi buradan alabilirsiniz. 40 katlı binanın 6 katı alışveriş merkezi olan COSTONERA mall gitmek için metronun kırmızı hattındaki TOBALABA istasyonuna geldik.


Metrodan çıkmadan hangi çıkıştan çıkmanız gerektiğini sorun. Escuela militar metro istasyonu çıkışında sağ tarafında pasaj içinde no;150-152 bulunan yener arkadaşımızın işlettiği kebab house restoranda karnımızı doyurduk. Yener arkadaşımızın yaklaşımı ve yemekleri çok güzeldi, yurdumuzu en iyi şekilde temsil ediyor teşekkür ediyoruz.


Restoran'ın anayola çıkışında 70m ilerde sağda ATATÜRK büstü ve parkı vardı. Oradan 401-406-407 Nolu otobüslerin birine binip Plaza de Armas caddesinin altında indik. La Vega marketten 2kg Reineta balığı aldık (4000ps-16tl-5$) Flato yaptırdık ve hostelde pişirip yedik. Kırmızı hat ile Santa Lucia istasyonuna gidip buradaki Santa Lucia tepesine çıktık, tepeye ücretsiz çıkılıyor, tepenin çıkışının tam karşısında Artesanias (hediyelik eşya pazarı)var, uygun fiyatlara hediyelik alabilirsiniz.


Pucon, 16.01.2016: Universicad de Santiago metro istasyonunun bulunduğu otobüs terminalinden (ALAMEDA) sadece güney istikametine (Patagonya) giden otobüsler kalkar. Bizde jet sur firmasından 15 ocak gecesi 11:00'de otobüsüne kişi başı 25000 ps-100 tl-35$ ödeyerek semi cama (arkaya az yatan koltuk) biletlerimizi aldık. 11.5 saat süren yolculuk sonunda Pucon şehrinin mütevazi terminaline geldik. Daha önce rezervasyon yapmamıştık ve rastgele müstakil 45m, mutfaklı bir daire bulduk geceliği 40$ ödedik. Pucon göller bölgesi, adım başı turizm ofisleri var aktivitelerin sonu yok, "hepsine gideyim" derseniz 15 gün ve bol dolar istiyorlardı.


Burada evler ve işyerleri ahşap binalardan yapılmış, çok güzel bir kasaba. La poza ve Lago Villarrica gölleri kıyısındaki av Higgins yolu Lago la poza ya çıkar. Ansorena caddesi Lago Villarrica gölünün Playa Grande plajına çıkar. Şehir ormanlar ve dağlarla çevrili mutlaka görülmesi gereken bir kasaba. Jac otobüs terminalinin yanından kalkan midibüs ile Lago Caburgua gittik (1000ps-4tl-1,30$). Playa Blanca sahilinde güneşlendik, güzel ve kalabalık bir yer. İsteyen ilk durak olan playa Negra da inebilir. Pucon merkezinde turizm ofisinden gerekli harita ve bilgileri alabilirsiniz. Yarın sabah Puerto Varas şehrine gitmeye karar verdik.


Puetro Varas, 18.01.2016: Jac otobüs firması sabah 8:00'de, iki kişi 18600 ps-75 tl-25 $ ödeyerek 340km ve 7 saat sürecek olan Varas şehrine gittik. Puerta Varas, Jac terminalinden aşağı doğru inerken sağda Hospedaje no:711 de alman kökenli teyzenin işlettiği, ortak banyo olan geceliği 26000 ps-100 tl-35 $ olan beğenmediğimiz bu yerde kaldık.


Burası bir liman kenti ama bakımsız, dağ yamacında kurulmuş bir yerleşim. Hospedaje'nin önünden Puerto mont minibüsüne binerek 18 km ilerdeki mont şehrine (800ps-3tl-1$) gittik. Terminalden deniz tarafında dışarı çıkın sağ taraf gümrük ofisine gider, sol taraf AVMlerin bulunduğu hareketli alana gider. La polar, Paris bunların arkasında 300m yokuş çıkarsanız, ilerde Jumbo market var. Buradan (gümrük ofisinin yanında) küçük motorlarla chilo ve maillen adalarına gidiliyor. Volcan Calbuco (2000 Metrelik) turlar düzenleniyor. Mont limanından kişi başı 600$ 3 gün süren dalgalarla boğuşularak gidilen Puerto Natales seferleri naviera gemi firması ile yapılıyor.


Ensenada: P.varas Centro da camında Ensenada yazan minibüse binerek 1 saatte Ensenada'ya geldik.1200 ps-5 tl-2 $ mal oldu. Ensenada diye toplu bir yerleşim yeri yok, yol üzerinde dağınık villalardan oluşan bir yerleşim yeri. Yolun çaprazında bulunan polis merkezinin karşısında indik. Ana yolu takip edin 300m sonra National Park levhasını geçin, 100m sonra sol tarafta Laguna Verde levhasından içeri yürüyün burası, yedi renkli göl diye ün yapmış minik bir göl. Biz renklerini sayamadık ama meraklı turistler çoktu. Aynı yolu takip ederek geri döndük.


Osorno, 02.02.2016: Arjantin'in Nariloche şehrinden Andes Mar otobüs firması ile Şilinin Osorno kentine sınır beklemeleri dahil 240 km yolu 6.5 saatte geldik. Sınırda sadece Şili gümrüğünde sıkı arama yapılıyor. et, meyve, peynir kesinlikle Şiliye sokulmuyor. 4:30 civarında osornoya geldik. Aynı günün gecesine 22:45'te Buses Fierro firmasından Santiago'ya bilet aldık. Osorno sınır şehri olması nedeniyle çok hareketli. Hareket saatine kadar şehri dolaştık. Otobüsümüz tam saatinde kalktı ve rahat bir yolculuk sonunda sabah 10:30'da Santiagonun Universidad de Santiago terminaline geldik. Metro ile plaza de armas hostelimize gittik. Daha öncede 5 günlük oda ücretini ödeyip yerimizi ayırtmıştık. Mercado Vegaya gittik bonfile, meyve ve sebzelerimizi alıp hostel mutfağında pişirip yedik. Metronun u.de. Santiago durağının biraz ilerisinde bulunan Obiose Manual umana sokağındaki Türk mağazalarını ziyaret ettik. Av brezil caddesinde akşamları 200 m bir alanda Restorantlar sokaklara taşıyor güzel ve zevkli bir görünüm oluşuyor.


Valparaiso, 7.02.2016: Universidad de Santiago metro istasyonunun yanındaki otobüs terminaline ALAMEDA terminali diyorlar, güney istikametine, Valparaiso ve Vina der Mall'e otobüsler buradan kalkıyordu. Hafta sonu olması nedeni ile biletleri 3 gün önceden aldık.


Pullman otobüslerinden sabah 9am otobüsüne gidiş geliş kişi başı 8000 ps-32 tl-10 $ biletleri aldık. Otobüs zamanında kalktı ve öğlen 1,45pm de şehrin merkezindeki av Chacabaca caddesinde no:2849 otobüs terminalinde indik. İstasyondan çıkıp sağa döndük, sokağın sonundan sola dönüp 200 m yürüyünce metro (tramvay) istasyonunun Baron durağına varıyorsunuz. Bir adet metro kartı alıp 6 binişlik para yüklettik, toplam 300 ps-12 tl-4 $.


Barondan şehrin merkezine son durak olan Puerto durağına geldik, ortalama 2.5 km sürüyor. Burası şehrin merkezi olan Av,Errazuriz ve Sotomayor sokaklarının kesiştiği alan. Gezi motorları 3000 ps-12 tl-4 $ sahili bir saat gezdiriyorlar. Eskiden yamaçlara çıkmak için kullanılan Fenicularler çalışmıyorlar, çürümeye terk edilmişler. Valparaiso çok bakımsız ve pis bir şehir, anormal hırsızlık vakaları var, gözümün önünde adamın kamerasını çaldılar. Metronun PORTALES durağında plajlar Restorantlar, balık hali ve yürüyüş yolu bulunuyor. Yemeğinizi Jumbo Mall veya Santa Isabel de yiyebilirsiniz.


VİNA DER MAL; Valparaisoyu gezdikten sonra aynı gün baron istasyonundan Der Mar şehrine 15 dakikada gittik. Metrodan indiğinizde sahile giden minibüse binin ,sahilden geriye doğru sahilin sonuna kadar yürüyün ve ardından sahilin sonunda solda parkın içinde şehrin simgesi olan FLOWER CLOCK (çiçekli saat) önünde resim çekilin. Ana cadde olan Av Valparaiso da yürüyüş yapıp Çin lokantasında açık büfe balık, et, sebze yemeklerini kişi başı 8900 ps-36 tl-14 $ yiyebilirsiniz. Savsolito parkı güzel tanzim edilmiş gezilebilir. Ardından tekrar Valparaiso'ya döndük ve akşam 8:00 otobüsü ile 2.5 saatte Santiagoya geldik. Son gün arkadaşlarımıza veda ziyaretine gittik, hepsi güzel insanlar ayrı ayrı teşekkür ederiz tekrardan.


Şili gerçekten güzel bir ülke gezilip, görülecek çok egzotik yerleri var. Tarih 10.02.2016 Air France ile Paris üzerinde İstanbul'a döndük.


Özetle:

  1. Pahalı

  2. Hırsızlık çok var

  3. Halk yardımsever.

  4. Ayrıntılı gezeyim dersen 30 gün ister

  5. İki kişi günlük 45-55$ arası yeterli



28 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page