Venezuela, resmî adıyla Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti, Güney Amerika'nın kuzey kıyısında yer alan bir ülkedir. Kuzeyde Karayip Denizi, doğuda Guyana, güneyde Brezilya ve batıda Kolombiya ile çevrilidir.
Venezuela hükûmeti Guyana'nın üçte ikisini oluşturan Guayana Esequiba bölgesinde hak iddia etmektedir. Karayip Denizi'nde birçok ada ve adacığa sahiptir. Ayrıca Küçük Antiller adaları olan Hollanda Krallığı'na bağlı Aruba ve Curaçao ülkeleri, Hollanda'ya bağlı Bonaire ile Trinidad ve Tobago ada devletçikleri de Venezuela açıklarında bulunur.
Venezuela, şu ana kadar gezdiğim 54. ülke. Ülkeye vardığımızda Kolombiya gümrüğünü sıkıntısız geçtik. Tekrar külüstür taksimize binerek, Venezuela gümrüğüne geldik, Basit bir form doldurduk, işlem 2 dakika sürdü, valizlerimizi sıkı şekilde aradılar. Taksimize binerek egzoz kokularını teneffüs ederek 3 saatlik yolda 12 sefer kimlik kontrolünden geçerek Venezuella’nın, Maracaibo terminaline geldik.
Taksiye kişi başı 20.000 peso=12 $ ödedik. Maracaibo terminalinden Karayip sahilinde bulunan Coro şehrine, kişi başı 55 bolivar=12tl=8 $ karşılığında bilet aldık. Yolculuğumuz 4 saat sürecek. Midibüsümüzün camları kalın perdeler ile örtülü ve bizden başka turist yok. Akşam, saat 8, 30 da Coro terminaline geldik. Şoföre, Centroya nasıl gidebileceğimizi sorunca; “ bu saatte tehlikeli olur, siz garaj hotelinde kalın “ dedi, tecrübenin sesini dinleyerek geceliği 120 blvr= 17 $ ödeyerek otele yerleştik. Güney Amerika ülkeleri enteresan kültür ve anlayışa sahipler. Otellerde sıcak su, TV var ama çalışanlar pratik değiller, bastırılmış sadece söyleneni ve gösterileni uyguluyorlar kendilerinden hiçbir şey katmıyorlar. 05.02.2011, Coro: Sabah, terminalin önünden kalkan Kollektiva (minibüs) ile kişi başı 2 bs (bolivar) =35 krş ödeyerek Centroya gittik. Coro küçük bir kasaba, tarihi evleri mevcut. El Gallo Hostal’a gittik, çok güzel bir ortamı var, banyo suyu soğuk diye kalmayı tercih etmedik. Geceliği 20 $ idi. Adresi ise; Posada El Gallo; Calle Feqeracim-Centro. Venezuella’da en önemli konu para bozulmasıdır. Bu ülkeye cebinizde nakit para ile gelmezseniz çok pahalı bir tatil yaparsınız. Resmi kurda 1$=4, 2 bs. Açık piyasada 1$ =8-8, 5 bs. Sokaklarda, restoranlarda, Caracas’ta vereceğim adreste sorunsuz para değişimi yapabilirsiniz.
Bu ülkede telefon ile yurt dışını aramak çok ucuz. Movistar yazan her yerden telefon edebilirsiniz. Coro’nun en büyük marketi olan lhau’ya gittik, karnımızı doyurduk. Kişi başı 3 $ tıka basa doyduk. Şehir merkezinde sokakları dolaştık, dar, Arnavut kaldırımı ve eski evleri ile değişik bir kasaba.
Coro’nun deniz kıyısında bulunan Adicora plajına terminalden kalkan minibüs ile kişi başı 10 bs=1, 25 $ ödeyerek 1saat 15 dakikada, üç sefer askerler tarafından kimlik araştırması yapılarak vardık. Yolun sahil tarafı çöplük, diğer tarafı binlerce eşeğin yaşadığı otlaklar ile kaplı. Deniz ılık ve güzel. Plajda çadır ve iskemleler 40bs=6 Dolardan kiraya veriliyor çok pahalı geldi kumda güneşlendik.
Adicoro’dan dönerken Santa Ana levhasını geçtikten sonra ancak Libya, Suudi Arabistan’da görebileceğiniz kum tepelerinde inin resim çekilin ve bir sonraki minibüsle dönün. Bu bölgenin adı Medanos De Coro. Şehirden taksi ile 5 $ gelebilirsiniz. Yarın, Carabobo bölgesinin Puerto Cabelo şehrine gideceğiz.
07.02.2011, Puerto Cabelo: Terminallerden otobüse binmeniz için terminal vergisi adı altında 1750bs= 0.25 cent karşılığı bir fiş veriliyor, bu fişi şoföre vermediniz zaman otobüse almıyorlar. Coro Puerto - Cabelo arası 4 saat, kişibaşı 60bs= 9$ ücreti var. Otobüs bizi Valensia Puerto Cabelo kavşağında indirdi. Karşıdaki cafe’ye gittik kahvelerimizi içtik (2 büyük kahve 12bs=1, 5$ ödedik).
Şehre gitmek için taksi fiyatı sordum 5$ istediler, çok geldi iki valiz ile tıklım tıklım olan otobüse bindik. Otobüse iki kişi 7 bs=0.90 Cent ödedik. Gezgincilik hayatımızda savaş görmüş tecrübeli adam olmasak taksiciler tarafından soyulacaktık resmen. Bir de taksiye binelim diye "Buralar tehlikeli otobüse binmeyin paranızı çalarlar" gibi asap bozucu cümleler kullanıyorlar. Bunların hiç birine aldırış etmeyin bizler yola çıktığımızda her şeyi göze almış kişileriz.
Bu gezimizde eşim ile bindiğimiz otobüslerde bizden başka turist yoktu. Halk çok iyi ekstrem olaylar dışında kulaktan dolma senaryolara inanmayın. Burası çok küçük bir şehir, 3 ana caddesi var. Bir geçiş noktası ve hiçbir özelliği yok. Bizden başka turistte yoktu. Hotel El Fortin’de geceliği 200bs=25$ kaldık. Esnaf ile konuştum hava karardıktan sonra dışarı çıkmanız sakıncalı olabilir dediler, bizde uyduk tavsiyelerine. Kasabayı dolaşırken Kambio yazısını gördük doları 8.20 den bozuyorlardı yüklüce bir meblağ bozdurduk. Suriyeli dönerci arkadaş ile sohbet ettik. Yemek yedik ücret almadı.
Ertesi gün Valensia’ya gideceğiz. Sabah valizlerle 300m ilerideki Valensia terminaline gittik kişi başı 10bs=1.5$ ödedik 45 km'lik yol 2 saate yakın sürdü.
08.02.2011, Valensia: Valensia terminalinden kişi başı 2.5bs= 0.35 Cent ödeyerek otobüs ile Centro sayılan Bolivar Avenia'ya geldik. Oteller bize pahalı gelince çok otele baktık ve sonunda Bolivat Avenia'nın üzerinde Hotel Camaruco da karar kıldık ve geceliği 230bs=30$ (sıcak su, kahvaltı var, internet yok. Bu kadar petrol zengini olan bir ülke bu kadar pis ve dökük olmamalı diye düşünüyorum. Şahsen ben bu petrol zenginliği karşısında bu perişanlığa ve fakirliğe Venezuela halkı adına üzüldüm. Bolivar Avenia 3km kadar metro istasyonunun adı Cedeno Norte..sur (güney) istikameti tarafı daha hareketli ve kalabalık, mağazalar ve marketler sur tarafında. Metro kuzey ve güney istikametlerinde çalışıyor. Araç trafiğine kapalı olan santa rosa istasyonu daha hareketli. Her tarf egzoz konusu şehir içi otobüs ve hava kirliliği hat safhada korna sesi sinir bozucu düzeyde. Şehir içi minibüsleri 1 ile 2.5 bs ücret alıyorlar. Yemek fiyatları ucuz iki kişi iyibir restorantta 10$ doyabilirsiniz. Metropolis, AVM'yi gezdik ve yemek yedik. Bu arada dişimin kaplaması düştü ve Filistinli bir ailenin yardımı ile Kübalı bayan dişçiye gittim 25$ karşılığı kaplamamı taktı. Burada 10 bin Kübalı doktor varmış. Karşılığında kübaya benzin veriyormuş, Venezuela. Her zaman yemek yediğimiz otelimizin yakınındaki Antonia Ggomez Foods and Drinks Restoranda nefis yemeğimizi yedik. İki kişi 9$ ödedik. Türkiye'ye göre çok ucuz. Ertesi gün, Caracas şehrine gitmeye karar verdik ve terminale gittik hangi şirket ile gideceğimizi tespit ettik. Hotelin önünden ve başka yerden terminale sadece önünde Big-Low yazan minibüsler gidiyor. Bu arabalar pazartesi Cuma arası 2 bs Cuma Pazar arası 2.5 bs ücret alıyorlar. Bize göre çok cüzi ücret. Minibüs ile terminale gittik. Caracas'a giden Sec otobüs firmasından kişi başı 28bs=3, 5$ ödeyerek biletlerimizi aldık. Sabah 7:30'da otobüse bindik biletler kontrol edildi VE tüm müşterilerin yüzleri videoya çekildi ve Caracas şehrine hareket ettik. 10.02.2011, Caracas, denizden 800m yüksekte ve dağların yamaçlarında kurulmuş bir şehir. Yolculuğumuz 2.5 saat sürdü. Terminal biraz karışık şehir ve metro haritası yok. Turiste karşı ters değiller ama sıcakta değiller, yardımcı oluyorlar isteksiz davranıyorlar. Adama buraya nasıl giderim diye soruyorum bana Peligroso (tehlikeli) diyor esnafa danışıyorum VE önce Peligroso diyor sonra soruyu cevaplıyor. Bir ülke çok tehlikeli bile olsa halk tarafından dile getirilmez çünkü turist sonuçta para bırakan kişidir. Halkta buraya ne geldiniz gibi bir tavır var.
Daha önceden Filistin’li arkadaşların tavsiyesi ile yer ayırttığımız Av. La Salle. Los Caobos Junto Ala Embajada Del Valicano adresindeki Hotel Atlantida ya gitmek için terminalden çıktık, direk olarak önümüze çıkan bayırdan 150m yürüyün. Sağda La Bandera metro istasyonu var, metroya binin bilet (0.50bs=10krş) Plaza Venezuela istasyonunda inin sur (güney) kapısından çıkın, 200m sonra fıskiyeli havuzun karşısındaki yoldan sağa yukarı doğru yürüyün, 150m sonra hotel solda. 250bs=30$ (sıcak su-TV-klima var. TV kumandası yok.) 3 yıldızlı hotel çok güzel gel de TV kumandası vermeyişlerine akıl erdir. Bu mantaliteyi çözemezsin.
Hotele gelirken sağda çok güzel ve ucuz lokantalar var yemek yedik. Kişi başı 4.5 $ ödeyerek doyabiliyorsun. Gece ve gündüz ısı farkı olduğundan akşamları serin oluyor. Çok güzel metro sistemleri var. Aynı derecede teleferik sistemleri çok modern, başka şansları da yok, dağ eteklerinde kurulmuş gecekondulara Teleferikten başka yolla çıkma şansları yok. Şehrin çeşitli merkezleri var araç girmeyen Grande Sabana yönünde yürüdük.
Collegia Ingeni metro istasyonuna yakın büyük bir cami var.1$, a 16 sefer metroya bine biliyorsun. Benzinin litresi 0.097bs (Bolivar) önce bende anlamadım şöyle anlattılar; 58 litre benzin 6 bs=0.80 cent olması inanılacak gibi değil. "Moda Restorant" adı ile Türk restoranına rastladık, Mustafa bey ve oğlu Kaan çalıştırıyorlar, oldukça güzel bir yer. Tlf, o 212 761 41 61 . PDV (petrol bakanlığı binasının alt sokağında).
Caracas’ta tüm metro istasyonlarında inin ve semtleri gezin. İstasyonlar arası mesafeler uzak değil, biz yürüyerek geziyorduk. Chacanita (Çakahito) semtinde, Artasanias (Hediyelik eşya mağazaları var.) ve büyük market var. Caracas şehrinin ilk yerleşim yeri olan El Hatillo’ya gitmek için metro ile Altamira istasyonuna geliyorsun, istasyondan çıkıp karşıya geçiyorsun, anıtın altındaki metrobus otobüsünün El Hatillo’ya gidenine biniyorsun. Kişi başı 0, 70bs, 1 saat kadar sonra son durakta iniyorsun oradan ücretsiz olarak El Hatillo’ya giden minibüse biniyorsun, son durakta inin, eski şehrin dar sokaklarında kayboluyorsun. Çok güzel bar restoranlar var, 10-15$ güzel bir gün geçirebilirsiniz. Otelimizin önünden geçen 0302 Mercedes otobüse bindik ardından Avila Golipon tepesine çıkan minibüs durağında indik, tekrar minibüse bindik, 2bs ödeyip 10 dakikada teleferiğin ayağına geldik, sırada 200 kişiden fazla insan vardı, bir saat bekledikten sonra kişi başı 35bs=4 $ ödeyerek teleferiğe bindik. Dünyanın çeşitli yerlerinde teleferiğe bindim, ama böyle dik çıkanı görmedim. 2900 metrelik yolu 22 dakikada çıktık. Zirve çok güzel mesire yerleri var, çok kalabalık. İnerken çok korktum. Bu şehirde, mısırdan yapılan Arepas hamburgerinin ayrı bir önemi var. Devletin işlettiği sosyalist Arepas büfesinden alırsan 1 tl, den ucuz, kapitalist büfeden alırsan aynı Arepas 4 tl olan ürün Venezuela büfelerinden kahve içersen 50krş, kapitalist büfelerde içerseniz 2 tl ücreti var.
Caracas’ta doları, Capitollio metro istasyonunda in, başbakanlık konutunun karşısındaki küçük pasajın içinde kuyumcu ve masa altı döviz bozanlar var doları 8.20'den bozuyorlar. Sokaktan geçerken yabancı olduğunuzu ve döviz bozdurmak istediğinizi anlıyorlar, sorun yok rahat hareket edin. El Silancio istasyonunda inin sağda dik merdivenleri ve Simon Bolivar’ın heykelini göreceksiniz, merdiven çıkmak istemezseniz, yandaki asfalt yolu takip edin 100m sonra ücretsiz gezi arabasına binin tepede kahvenizi yudumlayın.
Miranda istasyonunda Gama süper marketten ihtiyaçlarınızı karşılaya bilirsiniz, aynı yerde Miranda parkını ve hayvanat bahçesini ücretsiz geze bilirsiniz. El Silencio istasyonundan çıkıp, Caracas’ın, Vargas ilçesinin (hava alanının bulunduğu yer) Camurichico (Çamuriçiko) plajına gitmek için istasyonun önündeki minibüse bindik, kişi başı 10bs verip, 1.5 saatte plaja geldik. Hava sıcak deniz suyu ılık, yerli halk sahili doldurmuş.
Uzun yıllar önce Almanların gelip yerleştiği Colonia Tovar kasabasına gitmek için sabah erkenden metronun La Yaguara istasyonunun karşısında bulunan Tovar minibüsüne binin, 1.5 saat sonra Pueldo Del Sunquito kasabasında inin. Buradaki çok güzel pastanelerde kahvaltınızı yapın sonra Colonia Tovar minibüsüne 8 bs=1 $ ödeyip binin, 32km yolu bir saatte gidin çok güzel bir gün geçirebilirsiniz. Çeşitli aktiviteler var biri de size uyar sanırım. Grande Sabana caddesinin alt sokağında otelin yanında Rec Revo Mall’da güzel vakit geçirebilirsiniz.
Plaza Sucre semtini defalarca gezin her seferinde değişik yerler keşfedeceksiniz. Chacohia (Çakahito) semtinden Paes Las Mercedes minibüsüne binin, lüks semti gezin. Parque Cara Bobo semtini atlamayın. Plaza Venezuela metro istasyonundan hat değiştirin. Zonarosa metrosu ile Parque Central semtindeki Metro Cable (teleferik) e ücretsiz binin tepenin yamaçlarındaki gecekonduları kuşbakışı gezin. Anlatamadığım daha birçok yer vardır, onları da gezginci kardeşlerim keşfedip, bize aktarsınlar.
Bizimde günümüz doldu yuvaya dönüş saati yaklaştı, kaçıncı dönüşüm bilmiyorum. Bekleyenler varsa gezmek kadar aileye de kavuşmak güzel sanırım. Bella Artes istasyonundan çıkınca Alba oteli göreceksiniz, otelin içinde Sitssa (hava alanı otobüsü) otobüs şirketi var, kişi başı 10bs verip bileti alıyorsun, ana cadde üzerinde aynı isimli minibüs size bekliyor, yol 1 saat sürüyor. Havaalanında değişik sistem ile çalışıyorlar x-ray sistemi aşağıda, valiz yükleme bölümünde bankoya gitmeden önce askerler sizi ayaküstü sorguluyor, yüzde 95 valizinizi arıyorlar. (bizi aramadılar). Ayrıca valizi teslim ettikten sonra uçağa binerken arıyorlar, aşağıda x-ray’den geçen ve köpeklerin kokladığı valizlerden şüphelenirlerse sizi uçaktan çağırıp valizi açtırıyorlar. Bu abartma değil normal çalışma sistemleri.
Ayrıca hava alanına gelirken cebinizde kişi başı 162.50 bs olsun vergi ödeyeceksiniz, aksi taktirde dolarınızı 4.2'den bozmak zorunda kalırsınız giderayak üzülürsünüz. İyi yolculuklar gezginci arkadaşlarım.
Özetle;
Gündüzleri güvenli-geceleri sokaklar sıkıntılı
Halk turiste çok yakın değil
Otel ucuz-yemek daha ucuz
Günlük harcama 40-50$ arası
Caracas 7 gün ister-toplam 15 gün yeter
Comments