top of page

Panama Gezi Notları

Gezdiğim 52. ülke Panama. Kostarika’nın sınır kasabası Sixaola’ya geldikten sonra, arabadan indiğiniz yerden merdivenle köprünün başındaki gümrüğe geliyorsunuz, form doldurup çıkış alıp 50 yıllık köprüden direkt olarak karşıya geçtiğinizde, Panama gümrüğüne geliyorsunuz.

2 şubat tarihine kadar Panama Türklere vize vermiyordu. Sadece bizim gibi Amerikan vizesi olanlar girebiliyordu. O dönemler vize kalkmıştı. Uygulama 1 Nisan’da başladı. Gümrük’te 1 Dolar pul alıyorsun ve Panamaya ayak basıyorsunuz. Köprünün merdivenlerinden inince Çinliler’in işlettiği markette elinizde kalan Colones leri dolara çevirebilirsiniz. Marketin önüne gelen Chanquinola minibüsüne binin ve 20 dakikada terminale ulaşabilirsiniz. Terminalden Almirate minibüsüne binin 40 dakikada 1.5 Dolar ödeyerek Almirante’ye ulaşabilirsiniz.


Almirante ye girişte Bocas Del Toro adasına giden motorların iskelesi var 150 mt ilerde, oraya yürüdük. Genelde turla gelen turist kalabalığı ve yerli halk var. 1.5 saat kadar bekledik kişi başı 4 Dolar ödeyerek bota bindik. 4o dakikalık bir yolculuktan sonra adaya vardık. Ada tam bir şehir olmuş turist yoğunluğu var uzun süre hotel aradık Hotel Sagitario’da tam donanımlı odayı 30 Dolara tutmuştuk. Daha ucuzu yok.


BOCAS DEL TOR ADASI

Panama’nın olmazsa olmazlarında bir ada güzel bir ada şehirleşmiş, etrafında 2-3 küçük ada var sahilleri çok güzel. Yemekler pahalı değil, kişi başı 10 Liraya ye güzel doyabiliyoruz. 5 lt su 3 Dolar. Bizim şansızlığımız devamlı yağmur yağması oldu. Bocas adasında 4 gece yerli olduk. Yarın geri dönüp David şehrine vardık.


David Boca adasından sabah erken kalkarak bota bindik Almirante’ye geldik. Güney Amerika ülkelerinde terminaller gidilecek şehre göre değişiyor, yani otobüsler ülkenin her yanına aynı terminalden kalkmıyor. Bilet alma sistemi tam gelişmemiş parayı içerde muavin topluyor. Sıra beklemiyorsunuz, otobüs geliyor ve insanlar hızlı bir şekilde binmek için birbiriyle yarışıyor, biraz atik olmakta yarar var. O ara ite kaka otobüse bindik, 150 km yol ortalama 4 saat sürüyor kişi başı 14 Dolar ücretle, 25 kişilik otobüste 35 kişi bindik.


David şehrine gelince terminalden hemen Baquete kasabasına giden eski ABD filimlerinde gördüğümüz sarı uzun otobüse bindik. 45 dakikalık yol için 1.45 Dolar ödedik.


Şehrin ortasında indik, 5000 nüfuslu küçük bir kasaba güzelliği ile ünlü ortasından nehir geçiyor. İndiğimiz yerin karşısında Hostal Palasios yazıyordu, 2 gece kalacağımızdan önemsemedik. Sıcak su bulunan, tuvalet dışarıda olan ve geceliği 17.5 Dolar olan otele yerleştik. Küçük bir yer ama iyi tanzim edilmiş, peysaj mimari uygulanmış düzenli bir kasaba, dağların eteklerinde olduğundan epeyce serin. Yemeğimizi tavsiye üzerine halk lokantası Restoran El Sabroson’ da yedik. İki kişi 6.5 Dolara karnımızı doyurduk. Nehrin öbür yanında büyük lüx oteller, çiçek bahçeleri dinlenme yeri var. David şehrine geri döndük.


Isı tam 5 derece arttı. David, 20 bin nüfuslu modern sayılabilinecek bir şehir. Terminal oteli olan Hotel Maxitel’e geceliği 22.5 Dolara yerleştik. Avenia Bolivar caddesinin sonunda parkın karşısındaki meşhur Multi Cafe Restoran’da yemek yedik. 10 Dolar iki kişi doyduk. Taksi ile terminalden 1 km uzaktaki Plaza Terrona Mall’a gittik.


Panama, Kostarika’dan daha gelişmiş ve modern bir ülke. Para birimi ABD doları kullanılıyor. Şehirde çok miktarda gümrüksüz parfüm mağzaları var. Bugün Plaza Chiniqui Mall’a gittik, otobüs ile 0.30 Cent.


PANAMA CITY

David’den Panama City istikametine tek otobüs firması Setripsa şirketi çalışıyor, kişi başı 10, 20 Cent ödeyerek sahil kasabası olan Rio Hato’ya bilet aldık. David’ten hareket ile 3 saat sonra Santiago şehrinde mola verdik. 2 saat daha devam ettikten sonra Santa Clara’ya geldik taksi tutarak 1 km ilerdeki sahile indik, 2 Dolar.


50 Dolardan ucuza otel bulamadık, üstelik sadece yatak ve soğuksu, hemen taksiye bindik, anayola çıktık ilk otobüs ile 96 km ilerdeki Panama City’e geldik. Terminal modern çok büyük düzenli. Terminalde yemek yedik. 2 kişi 7 Dolar doyduk. Daha önce Fransız çiftin tavsiyesi ile Bellavista semtinde, Edificio Avenia Calle, No 33’ teki Back Packer Int. Hotsal’a geldik. Yeri ve odaları güzel, sıcak suyu var, basit bir kahvaltı dahil 25 Dolar ödedik.


Panama City güzel ve nispeten güvenli bir şehir. Plaza Roma otelin önünden (Arosemena) caddesi, 25 Cent verip otobüse bindik, 3km sonra Cangrejo semtinin Avenia Arjantin caddesinde indik. Güzel bir cadde olan PlazaCorcadia’yı gezdik üst katında yemek yedik. 2 kişi 9 Dolara doyabiliyorsun. Akşam otele dönüp, otelimizden 150 mt aşağıda olan sahile indik. Balbao sahil caddesi; insanı dinlendiriyor ve Newyork manzarası veriyor. Balboa Cafe de güzel bir nescafe içilebilir.


Gezilecek yerleri; Eskişehir (Casco Viejo), (Casco Antigua-San Filipe). Hepsi aynı yerde, 1.5 km çevrede içinde görülebilir.


Kanal gezisi, çeşitli şekilde gidilebilinir. Biz en ucuz şeklinle gittik. Balboa caddesindeki hastanenin önünden 5 mayo yazan otobüse bindik, terminalde indik, Canal Miraflores otobüsünü sor (terminalin sonunda, restorantların önünden dışarı çıkıp biniyorsun.) Yol 15 dakika sürüyor, şöför uyarıyor ve iniyorsun karşıya geçip 300m yürüyorsun, bilet kuyruğuna giriyorsunuz. Gidiş ve dönüş aynı şekilde 8 Dolar.


Avenia Balboa caddesinin 5 mayo caddesi istikametinde 250 mt sonra solda Mercado DelMarisco (Balıkhali ve lokantası) hergün balık yiyebilirsiniz. Fiyat oldukça uygun. Gökdelenlerin bulunduğu semti gezin güzel mall’lar var. Otelden amaçsız çıkın ve sokak aralarına dalın çok güzel yerler ile karşılaşacaksınız .5 mayo caddesinde inin Casco Viajo tarafına Avenia Central caddesinde yürüyün, 2km’ lik bir cadde araç girmiyor. Panama City terminal şehir arası hariç yürüyerek gezilebilir bir şehirdir.


Amador Adaları;

  1. Terminal'den 5 Cent verip Copa Saca kapısından dışarı çıkın, otobüs seni bekliyor.

  2. 5mayo caddesinde üst yolun altında taksiler 1 Dolara götürüyor.

  3. Otelimizin arkasında olimpik yüzme havuzu var pasapart fotokopilerini vermeniz yeterli ve girişte çıkarken alıyorsun ücretsiz.

  4. Havuzun 50 mt altında cami var. Panama City’de Saray Elfuerta - De Onda mağazalarında, Türk arkadaşlar çalışıyor sıkıntınız olursa danışabilirsiniz. Havuzun 150m üstünde sağda Saray mağazasında, Eli Cemal ve Didem Dağlı kardeşlerim var, candan insanlardı.


COLON

Siyah derili beyaz kalpli insanların dökük şehri Colon’a gitmek için; sabah terminalden 9 otobüsüne bindik. Yol 85 km, kişibaşı 2.5 Dolar. Colon’dan önce Puerto Belo’ya gidecekseniz, şoföre söylüyorsunuz sizi Colon’a 15km kala Sabanita durağında indiriyor, başka bir minibüse binip gidiyorsunuz.


San Lorenzo kalesi Colon’dan 5 km geride. Colon terminalinden, Abajo otobüsleri gidiyor. Colon demek Free Zone (Serbest bölge) demek. Girebilmek için pasaportlarınızın fotokopisi lazım unutmayın. Bine yakın toptancı mağazası (Mayor) var. Parekende satış yapan mağazalarda var. Parfümler ucuz alabilirsiniz. Terminale gidip, Panama City otobüsü ile geri döndük.


Panama City'de son günümüz yarın Kopa Airlines ile Kolombiya’nın Medellin şehrine uçmayı planladık. Panama gezisi notları;


1- Panama, extrem olaylar hariç güvenli ülke

2- Ucuz (2 kişi olursa daha hesaplı)

3- Şehir çok güzel devamlı modernleştiriliyor

4- Halk iyi ve yardımcı oluyor

5- Panama City’i iyi gezmek için 7 gün gerekebilir

6- Günlük harcama arkadaşınızla odayı paylaşırsan 30 Dolar

7- Otellerde tek kalırsanız 40 Dolar

136 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page