top of page

Mısır - İskenderiye Gezi Notları

İskenderiye, Mısır'ın Akdeniz kıyısında bulunan, ikinci büyük şehridir. Ayrıca 4.5 milyonluk nüfusuyla Akdeniz kıyısındaki en büyük yerleşimdir. Büyük bir sanayi bölgesinin merkezi ve Mısır'ın ana limanı olan İskenderiye'de Mısır dış ticaretinin büyük kısmı gerçekleşir. Kahire'nin 183 km kuzeybatısına düşer. Aynı zamanda İskenderiye ilinin merkezidir.

İskenderiye: 4.12.2018: Sabah 9:00 treniyle Kahire'den hareket ettik, koltuklar gayet rahat bizim vagon dolu değildi. Tam 2.5 saatte İskenderiye'nin ilk durağı olan Sidigaber istasyonuna geldik, burası şehirden 4.3 km uzakta, biz ikinci istasyon olan Rami (Romi) istasyonunda indik ardından otelimiz Semiramis 1 km uzaklıkta yer alıyordu ve buradan yürüyerek sora sora bulduk. Kahire İskenderiye kişi başı 70.25 Pnt, 4 Dolar civarı ücret ödedik.


Semiramis Hotel denize sıfır artısı lokasyonda yer alıyor, bu kadar gerisi rezillik. Odalar bakımsız, klima, internet yok (salonda var). Odalar pis ve dökük, pencereden yağmur giriyor, kesinlikle tavsiye etmem. Şehir merkezine 8 km uzaktayız sahil şeridini çok geniş, tutmuşlar bütün minibüslerin duraklarını buraya vermişler araba, korna ve egzozdan sokağa çıkamazsınız, bir de üstüne fırtınalı yağmur başladı tadına doyamazsın. Semiramis Hotel çıplak fiyatı kahvaltı dahil 20 $ + 0/0.27 vergisi var, toplam 3 geceliğine 76.20 Dolar.


5/12/2018: Biz sahildeki Alex Bank'a iki blog yanındaki Semiramis hotelde kaldık. Bunu tekrar yazmanın sebebi yol tariflerini bu hoteli baz alarak yapacağım. Kahvaltıdan sonra hotelin karşı yoluna (deniz tarafı) geçip Kayıtbay (Qaitbay) kalesine gitmek için Bahari istikametine giden minibuse binip 3 Pnt =1 Lira ödüyorsunuz. 10 dakikada kavşaktan sola dönerken inip doğru kale istikametine yürüdük, (Kayıtbay kalesi eski fenerin olduğu yerde fener 15. yy da yıkılınca yerine bu kale yapılmış.) Kaleye giriş 60 pnt=4 Dolar. Çok az turist var onlarda turla rehber eşliğinde geziyorlar.

Kaleden çıkıp minibüs durağından Stanley istikametine giden (aynı güzergah) arabaya bindik 3.5pnt=1.20 Lira, ortalama 12 km gittikten sonra (kütüphaneyi geçiyorsunuz) tam bir U dönüşü oluyor, köprü bu U dönüşünü sağlıyor. Bir de plaj oluşturmuşlar görülmeye değer. Dönüşün tam sağında Cafe Costa var, kahvenizi yudumlayıp Stanley köprüsünü seyredebilirsiniz, Cafe Latte 29 Pnt, yaklaşık 2 Dolar. Oradan otel istikameti olan Mahattıram minibüsüne binip hotelin önünde indik.


Biraz dinlenip hotelin tam arkasındaki Rami tramvay istasyonundan mavi tramvaya bindik ve istikamet son durak olan El Nasır'a gitmek için yola çıktık. Biz Sidi Gaber tren istasyonunda inip 7 aralık akşamı saat 22:00'de Luxsor şehrine 2. sınıf yatar koltuklu bilet aldık, kişi başı 165.25 Pnt= 9 Dolar ödedik. Aynı tramvay ile geri dönüp sahilin bir üst caddesi olan Şuhada caddesinde bulunan Bao Nasır lokantasının üst katına çıktık, ben 250 gr pirzola (65 Pnt= 3.5 $) Eşim yarım tavuk (55 Pnt= 3 $) salata ve patates kızartması (20pnt=1.20 Cent) toplam 140 Pnt=8 $ ödedik. Yemekler oldukça lezzetliydi. Yolda taze meyve suyu satan büfeden büyük bardak 9 Pnt= 0.60 Cent ödeyerek Nar suyu aldım. Yağmur başladı ve hızlıca otele sığındık.

6.12.2018: Sabahtan otelimize 1 km uzakta olan Mektem_i iskenderiye (İskenderiye kütüphanesi) gittik. Biletçi emekli olup olmadığımızı sordu bizde "emekliyiz" deyince 10pnt=3 Lira bilet kesti, öğrenci kartı olanlara da aynı tarife. Kütüphane harika bir yapının içinde, üniversitenin karşısında görülmesi şart.

Kütüphaneden çıkıp minibüse Montaza Sarayı dedik, bir tanesi okey dedi bindik tam 25 dakika sahil şeridinden yol aldık, Stanley köprüsünü geçtikten 15 dakika sonra sarayın kapısında indik. Bilet 25pnt =1.5 $, sarayın bahçesi 40 dönümden fazla araba ile geziliyor, yağmur ve fırtına başladı koşarak food cart yönüne gidip Cafe Mocca'ya sığındık. Burada Sea Food Soup istedik, inanın uzun yıllar bu şekilde malzeme dolu çorba görmedim. 2 çorba 77+9.30 vergi= 86.30 Pnt= 5 $. Sarayın giriş kapısının karşı solunda çok büyük market var ihtiyaçları alıp sarayın önünden Mahattiram minibüsüne binip yağmur ve fırtına eşliğinde Hotele geldik.

7.12.2018: Bugün burada son günümüz bu gece 22:00 treni ile Luxsor kentine gideceğiz, kişi başı 165.25 Pnt= 9 $ ödeyerek biletlerimizi almıştık. Bugün mavi renkli tramvaya binerek El Nasır istikametine bir saatlik gezi yaptık. Bu arada Stefa istasyonunda inip Stefan Mall gezdik. Oradan Şuhada caddesinin köşesinde BAO Nasser lokantasına gidip 250 gr pirzola (65 Pnt= 3.5 $), 250 gr biftek (55 Pnt=3 $), Patates (10 Pnt=0.50 Cent) toplamda 145 Pnt=8 $ ödedik ve ardından Tramvay ile istasyona gittik. Tren rahat koltuklar güzeldi yol boyunca uyumak için oldukça uzun çaba harcadık.


67 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page