top of page

Kostarika Gezi Notları

Arkadaşıma “sigarayı neye bırakmıyorsun zararlı değil mi? “ dediğimde, "Sen gezginciliği bırakınca bende sigarayı bırakacağım" dedi. Arkadaşım için üzüldüm çünkü sigarayı hiçbir zaman bırakamayacak.

Yıl 2011. 115 yurt dışı çıkışım; 51. ziyaret ettiğim ülke Kostarika, İberia havayollarının 3763 nolu uçuşu ile kişi başı 2070 TL ödeyerek alınan bilet ile İstanbul dan sabah 06.55’ de, Madrid şehrine gitmek üzere havalandık. Uçuşumuz 3.5 saat kadar sürdü.


İberia Airlines uçuşları S4 terminalinden oluyor. Biz de kısa süre içinde büyük uçağa aktarma olduk. (A 340) uçağımız saatinde kalktı. Uçakta televizyon yok sadece müzik yayını var. 10.5 saatlik bir uçuştan sonra San Jose hava alanına iniliyor ve sorunsuz olarak gümrükten geçiliyor. Genelde 30 günlük oturma veriliyor. Hava alanı ile şehir arası 20km'lik mesafe için taksiler 25 Dolar ücret ödemeniz gerekiyor.


İndikten sonra, hava alanından çıkıp karşımdaki otoparkı sağ tarafıma alıp anayola çıktım. San Jose otobüsüne bindik iki kişiye 900 Colon ödedik. (1 Dolar =500 colon) ALDEA hosteli lokasyonunu sorarak yakın bir yerde indik, yürüyerek hostele geldik. Hostelin sahibi Emirhan adlı Türk tarafından işletiliyordu.


Aldea hostel çok mevkiİ bir yerde çok güzel ve temizdi. Kahvaltı dahil, sıcak sulu banyolu Dormy odalarda kişi 12 Dolar, özel odalarda 2 kişi 38 Dolar.


SAN JOSE

Küçük ve güvenli bir şehir, kent merkezi araç trafiğine kapalı olan Avenuda Central, 1.5 km uzunluğunda bir cadde ve hayat bu caddenin etrafında dönüyor. Kostarika genelde, Türkiye kadar olmasa da Orta Amerikanın en pahalı ülkesi sayılıyor. Genelde oteller pahalı, yemekler aksine pahallı değil.


Halk Central Marcedo (bizdeki Kapalı Çarşı tarzı) yerlerden alışveriş yapıyor. Mercado içinde bulunan lokantalarda yemek yiyorlar. Biz de bölgenin geleneksel yemeği olan Sopa De Camarones (Balık Çorbası) tattık. Büyük bir tasın içerisinde servis ediliyor ve iki kişi çok rahat doyabilir. Yemek, sebzeli içinde kılçıksız balık olan çok lezzetli bir çorba. Fiyatı da 2100 colon, yaklaşık 5 Dolar idi.


Bir diğer yemek ise, Arroz Con Camarones; siyah pirinçten karidesli pilav çok güzel bir karışımı. Ücreti 2400 Colon, yaklaşık 6 Dolar. O dönemlerde, İki kişi 13 Lira ücrete karnınızı doyurabiliyorsunuz. Bunların dışında, su pahalı küçük şişe su 375 Colon, 6 litrelik su 1400 Colon yaklaşık 4 Lira.


Ülkenin adı olan kelime Kostarika, volkan anlamına geliyor. Her taraf patlamaya hazır veya patlamış volkanlarla çevrili. Biz de tavsiye edilen Volkan Puas’a gitmeye karar verdik ve şehrin içinden hastaneye yakın terminalden Volkan Puas’a kalan otobüs ile yola çıktık. Gidiş ve dönüş 3700 Colones yaklaşık 12 Lira. Ayrıca, Parka girerken 10 Dolar ödüyorsunuz. Gerçekten görülmeye değer bir yer.


Merkez Şehrin içindeki demokrasi parkında akşamları kömürde kebap satılıyor yemenizi tavsiye ederim.


MONTEZUMA

San Jose'nin, Cocacola terminalinden sabah 6 sularında Montezuma otobüsüne bindik, önceden bilet alma sistemi olmadığı için sabahtan kuyruğa girmeniz gerekiyor. Yol 5 saat sürmekteydi.


San Jose ile Puntaneras arası yol bozuk ve dar yollarda yaklaşık 2 saat sürüyor, Puntaneras’tan gemi ile karşı kıyıdaki Paquera ilçesine geçiliyor, oradan da 30 dakikalık bir uzaklıkta da Cabano yer almakta. Buranın terminalinde, Montezuma yolcusu az olduğundan minibüse aktarma yapmanız gerekiyor.


Montezuma’a vardığımızda yağmur karşıladı başımızı derma çatma bir yerden dışarı çıkaramamıştık. Etrafımızı karnı aç maymunlar çevrelemiş, insanlara alışık oldukları için onlardan yemek istiyorlardı.


Burası tek bir caddesi olan küçük bir köy ve oteller pahalı, çünkü ulaşım zor. Biz 2 saat uygun otel aradıktan sonra Montezumo Pasifico adlı otelle 35 Dolar’a anlaşmıştık. Birçok ihtiyacımızı karşıladığımız oldukça güzel bir oda.


Sahibii otele giriş yaptığımızda, "45 Dolardan ucuza vermezdim ama ilk Türk müşterimsiniz diye veriyorum" demişti. Herşeye rağmen, küçük sıkıcı bir yerdi. Sahili fena değildi, denizi oldukça sıcak ve çok fazla turist bulunuyordu. O dönemde, Özlem Özdener adında, Organico Cafe işleten bir Türk kardeşimiz yaşamaktaydı.


Playa Grande (Büyük Plaj)‘ye gideceğiz at kiralanarak da gidiliyor biz yayan gideceğiz ortalama 4 km kadar mesafe. Yürüyüş orman ve kayaların arasından heyecanlı ve maceralı şekilde geçti. Ormanların içinde yanına yaklaşmazsanız, görmenin imkansız olduğu lüks oteller var. İnsanlar buraya inziva için ziyaret ettiğini düşünmüştüm.


Burada 3 gün kadar kaldıktan sonra, aynı yoldan Puntaneras’ a döndük. Puntaneras’tan Joca (Hako) şehrine gitmek için yol kenarındaki gişeden bilet aldık, otobüsün gelmesini beklemeye başlamıştık.


İki kişi 2000 Colon yaklaşık 4 Dolar idi. Yol toplamda 75 km ve 1.5 saat sürüyor. Joco da ana cadde üzerindeki Hotel La Cometa'ya yerleştik. Geleneksel otellere nazaran banyosu dışarıda, oda fiyatı da 24 Dolar. Jaco şehri toplamda, 3 km ana cadde ve 8 ara sokaktan oluşan bir şehir. Ana cadde ile deniz kenarı 150 mt.


Yol üzerinde Mas/ Mais süper Mercado var her ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Yemeğimizi otelin karşısındaki Express Casado Soda esnaf lokantasında yemiştik. İki kişi 10 Dolar civarında ücret ödemiştik.


Sabah erken kalkıp Jaco’ dan Quepos şehrine gitmeyi planlamış, yol üstündeki duraktan 9.30’da Quepos otobüsüne bindik. Yol yaklaşık 75km ve 1.5 saat sürmüştü. Kişi başı 1200 Colon, yaklaşık 2.5 Dolar idi. Quepos terminalinden hemen Manuel Antonia otobüsüne bindik.


MANUEL ANTONIA

Otobüs kişi başı 300 Colon, yaklaşık 0, 70 Cent. Dağ yolu 30 dakika sürüyor, burası Kostarika’nın en güzel sahil kasabası olduğunu söyleyebilirim. Costa Linda Hostel’de yer bulduk. Tuvalet dışarıda 2 kişilik oda 20 Dolar idi. Haftasonu olduğundan sahil çok kalabalık, ızgara etlerle dolu, yerli halk eğleniyor. Halk çok iyi ve turiste karşı samimi. Kostarika’ da turistlerin çoğunluğu ABD li. Hava çok sıcak. Yerli halk mangalını kullanmamıza izin verdi, bizde et pişirdik ve ardından halkın arasına karıştık.


Parque De Nasyonel park var biz daha önceki seyahatlarımız boyunca girdiğimiz için tercih etmedik, ama görmeyenler muhakkak görülmeli. Yemek fiyatları makul kişi başı 10 Dolar güzel şekilde doyabiliyorsunuz. Aynı yolu takip ederek Manuel Antonia dan 5.5 saatte San Jose’ye vardık.


SAN JOSE

Manuel Antonia’ dan San Jose şehri ortalama 200km ve dağ yolu 6 saat kadar sürüyor. Kişi başı 3500 colon = 7 Dolar. Otobüsler yeni değil ama bakımlı, yolculuk sıkıntısız geçiyor. Saat 4 sularında San jose Aldea Hostele geldik. Hemen Central Marcado’ ya gidip balık çorbası ve sebzeli pilav ile karnımızı doyurduk. Bu ülkelerde otobüslerin gideceği şehirlere göre terminaller de değişiyor. Karayip kıyılarına gidecek otobüsler Los Carabienos terminalinden kalkıyordu ve çok modern bir terminaldi. 29 Aralık için; PuertoViejo’ya bilet aldık ve 4.5 saatlik yol için 4545 Colon yaklaşık 10 Dolar ücret ödedik.


PUERTO VIEJO

Sabah taksi ile terminale vardık. 10 dakika süren yol için 1800 Colon, 4 Dolar ücret ödedik. Yol toplam 174 km. Yolumuzun üzerinde olan Puerto liman şehrinde kısa bir mola verdik. Saat 3 sularında lokasyona ulaştık.


Oteller 40-50 Dolar civarında bir ücreti vardı. Sonunda, Cabinas Larry Otelini bulduk, sahile 150m mesafede olan otel için 25 Dolara anlaştık. Otel Avenida 69 ile Calle 215 sokağının kesiştiği yerden 25mt içeride şirin bir yerdi.


Viejo; 5000 nüfuslu bir tatil kasabası, yabancı turistler için oldukça gözde bir yer. Büyük marketleri olan sessiz bir tatil yeri ayrıca. Ormanlar, deniz kıyısına kadar inmiş güzel bir kompozisyon yaratmışlar. Buradan Manzanillo kasabası 12km uzaklıkta, kimileri bisiklet ve motor bisikletler ile gidip geziyorlar. Fazla yapılacak bir şey bulamayabilirsiniz. 1/1/2011 tarihinde Kostarika’nın sınır kasabası olan Sıxaola’ya Mepe otobüs şirketinden kişibaşı 1440 Colon, 3 Dolara bilet aldık. ve toplamda 49 km 2.5 saat süren yola koyulduk. Panama Kostarika sınırını ayıran nehir üstünde yer alan dostluk köprüsünden yürüyerek panamaya geçtik. Kostarika gezisi notları;

1. Kostarika güvenli bir ülke

2. Ucuz değil

3. Yemekler uygun fiyatlı

4. Gezmek için 15 gün yeterli

5. İki kişi olursa daha tasarruflu

6. Günlük kişi başı ( Dorm’da kalırsan 30 Dolar ) Private kalırsanız maliyet 40 Dolar civarında

44 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page