top of page

Kolombiya Gezi Notları

Kolombiya, resmî adıyla Kolombiya Cumhuriyeti, Güney Amerika'da yer alan ve Kuzey Amerika'da adaları bulunan bir ülkedir. Kuzeybatıda Panama, kuzeyde Karayip Denizi, doğuda Venezuela ve Brezilya, güneyde Ekvador ve Peru ve batıda Büyük Okyanus ile çevrilidir. Yüz ölçümüne göre Güney Amerika'nın 4., dünyanın ise 26. en geniş ülkesidir. Ülke 32 departman ve aynı zamanda en büyük şehir olan Bogotá Başkent Bölgesi'ne ayrılmıştır.

Kolombiya; gezdiğim 53. ülke.


Panama - Kolombiya kara sınırı kapalı. Deniz yolu 4 ile 6 gün sürüyor 500-700 $ arası ücret alıyorlar ve özel yatlar ile gidiyorsunuz. Zor bir parkur. Biz Kopa Air ile iki kişi 806$ ödeyerek Panama City’den, Kolombiya’nın Medellin şehrine indik. Hava alanı otobüsüne kişi başı 6500 peso ödeyerek şehre geldik. (1 $=1820 Peso). San Diago Mall karşısında indik El Poblada minibüsüne binerek, Diez caddesinde Cra (sokak) 36'da indik. No:7-10'da Kiwi Hostal’a geceliği 70.000 Peso (37 $) karşılığı yerleştik. Mutfağı, yaşam alanı, ortamı, çok güzel bir Hostal. Şehrin merkezine 4 km civarında minibüs ve metro ile gidebilirsiniz.


Medellin çok güzel ve güvenli bir şehir. Çok modern semtleri var. Exito marketler zincirinden alışveriş yapabilirsiniz. Şehir Avrupa normlarını yakalamış. Giyim çok modern tarzda. Hostal El Poblada semtinde ve şehrin en lüx eğlence merkezi olan Parque Jeras’a yürüme mesafesinde. Metro haritası alın şehri ucuz ve rahat dolaşabilirsiniz.


Gezilecek yerler; Parque Berria-San Antonia istasyonundan San Javier, durağında inin ardından, üst kattaki Metro Cableye binin. Aniversidad semtindeki Jardin Botanica Parkı Acevado istasyonunda in metro cableye binin. San Diago Mall-Prado istasyonunda katedrali görün. Pueblito Paisa tepesini gör-Ayura istasyonunda in Mayorista Hall alanını gör yemek yiyebilirsiniz. Ayrıca Parque Berrio semtinden diğer istasyonlara doğru yürüyün, sokaklarda kaybolmanın tadını çıkarın, çok güzel ve enteresan yerler göreceksiniz. Kiwi Hotsal bize pahalı geldi, şehrin merkezi olan Parque Berria semtinde Calle 53 no; 50-28 de geceliği 35.000 peso (19$) hotel la Bela Villa’ya taşındık. Otelimiz çok güzel ve temiz, bu gece Norte otobüs istasyonundan Rapido Ocho şirketine ait otobüs ile Cartegena şehrine gideceğiz. Kişibaşı 118.000peso=65$ ödedik. Yolculuğumuz 13 saat sürecek. Cartegena, 27.01.2011: 13 saatlik yolculuk sonunda Cartegenaya vardık. Yolda heyelan olmuş tek taraflı geçiş veriyorlar, otobüsler güzel ve rahat. Terminalden Getsemani semtine giden minibüse bindik, son durakta indik. Şehrin merkezinde Calle, De La Media Luna no:10-35 sokaktaki Hotel Karlin’e yerleştik. Geceliği 55.000peso.=30 $. Cartegena muhteşem bir tarihi şehir.


Korunmuş tarihi ve cumbalı evleriyle sahiliyle meşhur. Boca Grande ve El Laguito plajları güzel. Minibüs ile her yere ulaşabilirsiniz. Kişi başı 1400-1600 Peso. Cartegena, Osmanlı İmparatorluğu döneminde göç almış. Cumbalı evleri görünce kendinizi eski İstanbul’da gibi hissedeceksiniz.


Getsemani semti en güzel semti olup turistlik alanı kapsar. Sokakları yürüyerek dolaşın, hiçbir sıkıntı söz konusu değil her sokakta ayrı güzellikler keşfedeceksiniz. Sahil kısmındaki kalenin yanında turistlik eşya satıcılarına gidebilirsiniz. Bol bol Arepa yemenizi tavsiye ederim. (Mısır unundan hamburger) adalara giden motorlar limandaki Basenaval iskelesinden kalkıyor. Restoranlarda yemek ucuz. 2 kişi 12$ doyarsınız. Otelin mutfağı var Exito marketten et alıp et sote pişirebilirsiniz.


Marketler bize göre çok ucuz. Restoranlarda porsiyonlar doyurucu. Gezip doyamadığımız bir şehir Cartegena. Sabah erken kalkıp ana caddeden Metro Car yazan minibüse bindik Getsemani semti hariç bütün Cartegena’yı dolaşıp bir saatte bizi terminale getirdi. Bresillana otobüs şirketinden kişi başı 28.000peso=15$ bilet alıp Santa Marta şehrine hareket ettik.


Santa Marta, 01.02.2011: 6 saatlik bir yolculuktan sonra daha küçük bir şehir olan Santa Marta’ ya geldik. Terminal merkeze çok uzak taksiler 8.000 peso istedi minibüs ile iki kişi 1600 peso’ ya geldik. Sahile 150m mesafedeki Calle 11 de Hotel Saboy’da geceliği 30.000peso= 17 $ kaldık. Sahil şeridi yürüme yolu çok güzel. Şehrin içindeki sahilden denize girebiliyorsunuz.


El Rodadero semtinde Playa Blanca, dağın arka tarafındaki Taganga ve Cristal Beach plajlarını görün. Taganga yazan minibüsler ile gidiliyor, aynı şekilde geri dönülüyor. Şehrin içindeki Sao markette yemek yiyebilirsiniz. 2kişi 10 $ doyarsınız.. Şehri yürüyerek 2 günde gezebilirsiniz, şehir merkezi kalabalık, sabah erkenden terminale geldik.


Kolombiyanın sınır kasabası olan Maicao'ya gideceğiz. Oradan da Venezuela’ ya geçeceğiz. Exiprosso Brasilia otobüs şirketinden kişi başı 20.000 Peso=12$. biletimizi aldık. 4 saatlik bir yolculuktan sonra Maicao’ya geldik. Tüm sınır şehirleri gibi çok itici ve kozmopolit bir şehir.


Yabancı olduğunuzu anlayınca ayakçılar etrafınızı sarıyor , sonuçta 1960 model dökük bir Amerikan arabasına binip 3 saat ilerdeki Venezuela’nın sınır kasabası olan Maracabi’ya gitmek için kişi başı 20.000 peso=12$ karşılığında anlaştık. Kolombiya gümrüğünü sıkıntısız geçip Venezuela gümrüğüne geldik.

Özetle;

  1. Güvenli bir ülke

  2. Halk turiste çok yakın

  3. Hotel-yemek-alışveriş ucuz

  4. Günlük harcama 40-55 $ arası

  5. 20 gün yeterli


36 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page