top of page

Ekvador Gezi Notları

Ekvador, ya da resmî adıyla Ekvador Cumhuriyeti, Güney Amerika'da temsili demokrasi ile yönetilen bir cumhuriyettir. Kuzeyde Kolombiya, doğu ve güneyde Peru ile komşudur ve batısında Büyük Okyanus vardır. Anakaradan 965 kilometre batıda, Büyük Okyanus'ta bulunan Galapagos Adaları da ülkenin sınırları dahilindedir. Adını aldığı ekvatorla ülke ikiye bölünmüştür.

25.11.2015 tarihinde 122. yurtdışı çıkışım ve 64. ülkem Ekvador. KLM hava yollarının 755 no'lu uçuşu ile Amsterdam dan 13 saatte Quito şehrine geldik. Önceden yer ayırttığımız ART PLAZA otelin özel servisine 25 dolar ödiyerek 39km yolu 45 dakikada kat ederek otelimize geldik.


Hava alanı otobüsünün her yarım saatte bir 8$ karşılığında şehre servisi var. Ecuador Amerikan Dolar kullanılmaktadır. Otelimiz şehrin merkezinde olup Art Plaza, Mariscal Foch gibi ana meydanlara ve caddelere 300m uzaklıkta, villadan bozma 13 odalı mutfaklı aile pansiyonu şeklinde. Günlüğü 32 Dolar. Şehir iki ana bölgeye ayrılmış. 3 adet metrobüs hattı mevcut. Şehrin kuzey bölgesi modern şehir olarak geçiyor ve Hacia La Mitad Del Mundo (Dünyanın ortası) bu kısımda kalıyor. Dünyanın ortasına gitmek için iki kişiden fazlaysanız taksi tutun 30 Dolar civarında bir tutarı var. Kişisel olarak önce American Caddesi'nden kalkan metrobüs ile Ofelia terminaline gidebilirsiniz. (0,25cent), orada Deli Mundo Kardotromo levhasının yanındaki midibüse binip (0,30cent) 30 dakikada dünyanın ortasındasınız. Buradan ortalama 300m daha yürürseniz gerçek dünyanın ortası diye lanse edilen özel mülkiyete ait bir parkta deneysel aktivitelerde buluna bilirsiniz. Dönüşünüz aynı şekilde, indiğiniz yerin karşısından bineceksiniz. Şehrin en ünlü caddesi Av. Rio Amazonas'tır.


Güneyde kalan bölge şehrin tarihi bölgesi olup Historica diye adlandırılır. En az iki gün gezilmesi gerekir. Treleybüsün (Elektrikli otobüs) herhangi bir durağından güney (sur) istikametine binin, tarihi Plaza Del Teatro istasyonunda başlıyor ama bayır yukarı çıkmamak için siz Santa Domingo istasyonunda inin bayır aşağı şehri gezmeye başlayın, çok beğeneceksiniz. Güvenlik açısından hiçbir tehlike yoktur tarihi şehir polis çemberi altındadır. Santo Domingo'dan 4 Dolar verip taksi ile 3034m yükseklikteki El Panecillo heykeline çıkabilirsiniz. Buradan şehrin dört bir yanını izlersiniz. İnmek için heykelin tam karşısında altta Parada yazan otobüs durağı var 0,25 cent karşılığında sizi tarihi şehre götürür, köprü üstündeki Cumanda durağında inersiniz 200m yürüyünce Chile caddesine gelirsiniz gezinize kaldığınız yerden devam edersiniz. Quito genelinde güvenli ve pahallı bir şehirdir. Restorantlarda aynı tabak içerisinde, tavuk + pilav + kızarmış muz + salata + siyah fasülye 3 ile 5 Dolar arasında yenilebilir.


Otovaldo: Buraya gitmek biraz zaman alıyor, sabah erken çıkmanız gerekiyor. Önce metrobüs ile kuzey istasyonu, Terminal De Carcele gideceksiniz (0,25cent), orada 2. perona geçip ücretsiz olarak Otovaldo (danışın), midibüsüne biniyorsun, 20 dakika sonra terminalin karşısında yol kenarında arabadan indiriliyorsun, karşıya geçip ana terminalin sağındaki ince uzun yan terminale girip 16 No'lu bilet gişesinden kişi başı 2.25 Dolar ödeyerek Otovaldo biletini alıp arka tarafta bekleyen otobüse biniyorsunuz. Yol iki saat sürüyor. Otovaldo'ya gelince otobüsün girdiği kapıdan çıkın sağa dönün, 50m sonra anayola çıkınca sola dönün ünlü Otovaldo pazarının girişini göreceksiniz, alışverişe başlayın. Ünlü Cascada pazarı ve şelalesine gitmek için taksiye 2 Dolar ödeyin. Küçük Amazon diye adlandırılan Park'a girin gerçekten çok güzel, şelalenin altında yüzen gençlerle epey sohbet ettik. Dönüş aynı yolu takip ederek dönebilirsiniz. Bazen dönüşte Otovaldo'dan kuzey otobüs terminaline (Carcelen) direk otobüs bulunuyor. (4.5 Dolar). Yine Otovaldo'da bulunan krater gölüne taksi ile 5 Dolara gidebilirsiniz.


Guayaguil: 30.11.2015: Quito şehrinden Guayaguil şehrine gitmek için önce metrobüs ile Quito'nun El Recreo terminaline geliyorsunuz, oradan otobüs ile Quitumbe ana otobüs terminaline gelmeniz lazım. Toplamda 50 dakikalık bir yol.biz transport Ecuadorotobüs firmasından kişi başı 10.25 Dolara bilet aldık. Koltuk numaralarımız 17-18 idi, muavin olduğunu tahmin ettiğimiz bir kişi bizi ısrarla 28-29 No'lu koltuklara oturttu. Bu arada ısrarla sırt çantalarımızı koltuk üstündeki rafa koymamızı istediler, eşim koymadı ben sırt çantamı rafa koydum ve yerime oturdum. Bizim arkamızda 35-38 No'lu koltuklarda ayrı ayrı iki erkek oturuyordu, ben sadece 20 saniye arabadan indim ve geri döndüm. Araba hareket etti ve arkamızdaki şahıslar ilk durakta indiler, 8.5 saatte Guayaguil şehrine geldik. Terreste istasyonundan taksiye 4 Dolar ödeyerek pansiyona geldik. (Hurtado 416. piscina avenida del ejercito.olimpica-veteriner Dornat Frank) Geceliği 30 Dolara kaldık. Oda da çantamı açtığımda Samsung tabletim ve telefonum yoktu, arkada oturan kişiler tarafından 20 saniye içinde çalınmıştı, 1976 yılından beri geziyorum ilk defa böyle bir olay başıma geldi. Sizler daha dikkatli olun. Guayaguil çok güzel bir şehir. Her tarafı park ve yeşillik. Sadece dizel otobüslerin egzoz dumanı rahatsız edici. Yaşam 9 October Av ile Guaya nehri kıyısı boyunca 3 km boyunca yürüme, eğlence mekanları, restorantlar, oturma alanları olan Malecon 2000 Konseptinde geçiyor. Malecon 2000 kuzeyi Las Penas diye adlandırılmış, burada eski evler sanat merkezlerine dönüştürülmüş, ayrıca Cerro Santa Ana tepesine Penas Jola'nın 200m ilerisinden kademeli merdivenler ile polis gözetiminde çıkılıyor.


Malecon 2000 güney kısmında Ecuador el sanatlarının sergilenip satıldığı Artesanias denen dükkanlar bulunmakta. Artesanias konseptine gelmeden mütevazi restorantlarda 5-10 Dolar arasında balık ve çeşitli deniz mahsülü yiyebilirsiniz. Ekvadorda muz hariç meyve çok pahalı. Nar Lira, Portakal 10 Lira, Elma 9 Lira, Ekmek 5-7 Lira arası, 0.50 lt Su 1.5 Lira. Şehir içi otobüsler ucuz 0.25 Dolar. Şehire köprü ile bağlı olan ada da bulunan Parque Historica görülmeye değerdi. Biz taksi ile 7 Dolara gittik, otobüs ile 0.30 Cent ödeyerek döndük. Otobüs ile gitmek isteyenler kuzey istasyonu Terrestre gidip, istasyonun dışındaki parada levhasının yanında duran ve Parque Historica yazan otobüs ile 0.30 Cent gidebilirler. Clement Ballen Calle 5 No:1001 ve 1003 caddesindeki Mercado Central pazarını gezdik.


Salinas, 4.12.2015: Guayaguil Terrestre istasyonundan ortalama 5 Dolar ödeyerek Salinas otobüsüne bindik. 2.45 dakika içinde Salinasa geldik. Sahilin 50 m arkasında Hotel JC Campina Marina (TLF04/277 17 58) geceliği 20 Dolara anlaştık. Sahil çok güzel ve geniş 10 Ocak tarihinde açılacak sezon için tüm hazırlıklar yapılmıştı. Sokak ve Caddelerde kimse yoktu. Biraz dolaştık, zevk alamadık ertesi gün sabah otobüsü ile Guayaguil'e döndük.


Cuenca, 6.12.2015:Guayaguil terminaline taksi ile 4 Dolar geldik. Sanluis otobüs firmasından kişi başı 8 Dolar Cuenca biletlerimizi aldık. 0 yükseklikten 2500 Metre çıkarken süper manzaralar gördük. Sabah 9:20'de kalkan otobüsümüz 13:30'da Cuencaya vardı. Terminalde Poi Poi Restorantta 6 Dolara karnımızı doyurduk. Taksi ile General Torres caddesindeki 8/82 Check Inn Hostele geldik. Kahvaltı dahil banyosuz oda 18 Dolar idi.


5 katlı eski ama bakımlı bir yer üst katta kahvaltı salonu, mutfak ve oturma salonu var. Üst kattan Cuenca'nın büyük bölümünü izleye biliyorsun. Burada tarih çok dikkatli bir şekilde korunmuş. Bu tarz kolonyal şehirlerde şehrin haritasında gezilecek yerler gayet güzel ve anlaşılabilir tarzda belirtilmiştir, bizlerin "şuraya git, burayı gör" şeklinde yönlendirme yapmamıza gerek yok. Cuenca da gezilecek yerlerin tümü 700m içerisinde yer alıyor. Arabayla gitmeye gerek yoktur.


  1. Ana arteller; Portal San Fransisco Artesanias

  2. Centro Municipal Artesanias Cemuart

  3. Marcado 10 Agusto Seguro kapalı pazarı, üst katta restoranlar var. Otelimizin köşesinde Le Europea et ürünleri dükkanından bonfilenizi alıp Hostel mutfağında pişirebilirsiniz.

  4. Via Banos Cuenca şehri çevresinde bulunan dağların eteklerinde olan bir semt. Burası doğal sıcak suyu ve banyoları ile ünlü bir yer.


Buraya şehrin içindeki Maria Quili Adore medyanındaki, Editerial Don Bosco binasının altındaki otobüs durağından her 45 dakikada bir otobüs geçiyor, 0.25 Cent 45 dakikalık bir yol son durakta inersiniz solda ara sokağa girin mayo satan dükkanları göreceksiniz. 50m ilerde sağda köşeyi dönünce Agapandos tabelasını göreceksiniz, kişi başı 3 Dolar ödeyerek bütün gün yüzebilirsiniz. Oradan 100 No'lu kırmızı otobüs ile 9 October caddesinde indikten sonra Mercado 9 October pazarını gezin. Cuenca haritasız gezip görülebilecek bir şehir, her sokağında ayrı bir tarih ve güzellik var.


Özetle:

  1. Ekvador pahalı bir ülke

  2. Basit hırsızlıkların dışında güvenli bir ülke

  3. Halk iyi ve yardım sever

  4. Ülkeyi gezmek için 12 gün yeterli

  5. Biz iki kişi günlük 42 Dolar ile geçindik



12 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page