top of page

Bulutlara Erişilen Ülke: Bolivya Gezi Notları

Cobacobana, tarih 24.12.2015. 122. yurtdışına çıkış ve 66. seyahat ettiğim ülke.

Sabah erkenden Titicaca otobüs firması ile Puno'dan, Bolivya'nın Cobacobana şehrine hareket ettik. Yolculuk 3.5 saat ve 20 SOL yaklaşık 6.5 Dolar ücreti vardı. Cobacobana şehri dünyanın en yüksek gölü olan Titicaca gölünün kıyısında kurulmuş, uzun plajlara sahip küçük bir şehir. Utama Hotelde günlük 30 Dolarda kahvaltı ve ısınma dahil konakladık. Bolivya'da ısınma çok önemli geceleri ısı 4-5 dereceye düşüyor. Sınır geçişlerinde sıkıntı yaşamadık. Sınırdan şehir 8 km uzaklıkta. Otelimizde limitsiz çay, kahve, meyve ikramları olması oldukça güzel bir ayrıntıydı. 2010 yıllarında Bolivya ziyareti yapan gezgin arkadaşlar buranın çok ucuz olduğunu yazmışlardı, fakat 2015 yılından itibaren bu ucuzluk imajı silinmişe benziyor.


Tarihi Basilica Katedrali 1580 yılında inşa edilmiş. Mercado'yu gezdik, alışveriş yaptık. 1 Dolar yaklaşık 6.80 Bolivara tekabül ediyor. Sahilde kahve içtik ve 35 BLV, 5 Dolar ücret ödedik. Göl üzerinde Isla Del Sol güneş adası bulunmakta olup günlük turlar düzenleniyor. Hosteller adanın kuzey kısmında bulunuyor. Adaya gidiş geliş 30 BLV, 5 Dolar tutuyordu. Basilica katedralin önünde arabaların kutsanması törenini kesinlikle izlemelisiniz.


Lapaz, 26.12.2015: Cobacabana'dan sabah 9:30 lokal otobüsü ile kişi başı 25 BLV, 4 Dolar ödeyerek Lapaz şehrine hareket ettik, yol dağların arasından virajlı olarak devam ediyor. Bir süre sonra, dik yamaçtan göl kıyısına indik ve otobüs ile Mavna (motorsuz tekne) bindik ve karşı kıyıya geçtik, tuvalete gittiyseniz, bu arada siz otobüsü kaçırmış olabilirsiniz. 20 mt solda motorlar ücret karşılığı sizi karşıya geçiriyor ve otobüs sizi bekliyor olacak. Toplam 3.5 saatte Lapaz otobüs terminalinin altındaki ana caddede olan Montes girişinde bizi indirdi. Sagamaga caddesini sorduk ve, 7 blok ilerde yürüyün dediler. Yol bayır aşağı olduğundan 20 dakikada caddeye ulaştık.


YORK B&B No:229 Hostele yerleştik. Yeni yıl nedeni ile fiyatlar uçmuş 9 metre kare oda kahvaltı dahil 26 Dolar. Hostelin yeri San Francisco meydanının 50m üstünde. Bizim üst sokağımız Witches hediyelik eşya çarşısı. San Francisco meydanının arkasındaki yeşil boyalı Lanza Mercado tüm ihtiyaçlarınız karşılayabilirsiniz. Lanza ile bağlantılı üst geçitten ünlü caddeleri Comercio'da yürüdük, caddenin sonuna kadar yürürseniz Plaza Murizzio meydanına varırsınız. Burada müze ve devlet binalarının çevrelediği küçük bir park var.


Müze ile askerlerin nöbet tuttuğu bina arasından aşağı inerseniz ana cadde üzerinden Camacho çıkarsınız köşeden sol tarafa doğru 300m yürürseniz, sağda Mercado Camacho ve Plaza Camacho'yu görürsünüz. Bolivyalılar yenileme çalışmaları yapmışlar ama görüş yelpazeleri dar olduğundan bir içime sindiğini söyleyemem. Bolivya Wrestling Cholitas diye Bolivya kültürünü tanıtacak etkinliğe kişi başı 90 BLV yaklaşık 14 Dolara bilet aldık. 45 kişi ile birlikte 1968 model fort otobüs ile 45 dakika yol aldık. Bizi üstü çinko ile kaplı duvarları yarı açık spor salonuna getirdiler, turist olarak 100 kişi, yerli halk olarak 300 kişi vardık. Meğerse Amerikan güreşinin Bolivya uyarlamasını izliyormuşuz. Buz gibi soğukta buz kesildik. 2.5 saat sürdü, ve hasta olmanız olası olmasından ötürü giderseniz de dikkatli olun.


Hostelin odası küçük olduğundan bir üst sokakta Hotel Fuentes (Calle Linares, No: 888) taşındık. Odası büyük, güzel kahvaltısı sunan, geniş oturma salonu bulunan, Wifi gibi ihtiyaçlarımızın hepsi mevcut idi. Toplamda 180 BLV, 26 Dolar tuttu. Odalarda ısıtma olmadığı için geceler soğuk oluyordu. Önünde Multicime(Multisin) yazan minibüs ile markete gittik. San Francisco meydanının sağ köşesinde (Galeria La Ripablica 7. kat) I Churi Restorant vardı, yemekleri çok güzel ve uygun fiyata yemek yerken, Lapaz'ı seyredebiliyorsunuz. 2porsiyon biftek 7 Dolar idi. (Çorba, salata, açık büfe ücretsiz) San Francisco meydanından AV Plaza Espana yazan minibüse binip Teleferico Amorillo'nun köşesinde indik, 50 m yürüyüp teleferiğin yanına vardık.


Teleferikten Verdede inip Irpavi Mega Center AVM'yi gezdik. Aynı yoldan, geri döndük. Yeni yılı San Francisco meydanında Bolivya halkı ile kutladık. Bolivya'da 30 aralık ila 2 ocak arası hayat duruyor, şehirler arası vasıtalar çalışmamıştı. Son gün Plaza Comersio'ya doğru yürüdük ardından, plazanın meydanının sağ tarafında Puma Katari yazan lüx otobüslere bindik. Lapaz şehrinin yeni ve güzel semtleri, Cala ve La Florida'yı görüp geri geldik. Biz yüksek irtifadan etkilendiğimiz için daha yüksek olan şehirlere gidemedik. Lapaz şehrine 3 gün yeterli, güvenli ve rahat bir şehir, günlük 2 kişi 35 Dolar yeterli oldu.


3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page